Då och då nämner jag min skolgårdslista. Alltså de fåglar jag ser från eller på skolgården. Precis som en tomtlista. Men med skolgården har jag utökat området att även omfatta det område jag normalt tar mina lunchpromenader i.

Min lunchrast är 30 minuter så det blir ett ganska rimligt område som dessutom stämmer ganska bra med den natur som ligger närmast och som man kan besöka under lektioner med elever.

På Hagabergsskolan såg området ut ungefär så här.

Mestadels skogsmark, men skogen var skiftande från ren tallhällmark till en mer sumpig och lövdominerad skog. Dessutom hade jag åker och ängsmark som passerades och under mina nio år på skolan fick jag en ganska klar bild av hur fågellivet såg ut och när man kunde förvänta sig olika arter på olika platser längs vägen.

102 arter kom jag upp i och givetvis finns allt rapporterat på Artportalen. Nu byggs ett helt nytt bostadsområde på åkrarna norr om skogen så de mer ängs och kulturlandskapsbundna fåglarna som tofsvipa, trana och lärkor lär ju försvinna.

Sättet att räkna var något som växte fram under mina år på Hagaberg och när jag i augusti började på Gäddeholm så förde jag över detta direkt och nu siktar jag på att hinna med 100 arter på det första läsåret.

Dels så tror jag att området är mer artrikt på grund av den våtmark som finns ett stenkast från skolan så att arter som man fick slita in förbiflygande på Hagaberg lär man kunna hitta där.

En annan anledning är att jag nu är mer på från början och redan innan jag började hade jag varit på plats och letat efter någonstans att gå mina lunchpromenader. Det var inte så svårt att välja väg. Alternativen hade varit att gå omkring i de nybyggda villaområdena vilket inte känns lika avkopplande.

Nu räknar jag alltså allt jag hör och ser från skolgården plus den väg jag går under mina lunchpromenader.

89 arter har jag kommit upp i än så länge. 11 arter kvar till 100 känns fullt rimligt att hinna med med tanke på att vi bara är i mars. Men eftersom jag var på tårna från början har jag fått in en hel del sommararter som lövsångare, svarthätta m fl.

Men ska jag lista 11 rimliga arter som saknas så blir det dessa.

 1. svartvit flugsnappare
 2. törnsångare
 3. ärtsångare
 4. törnskata
 5. rörsångare
 6. sävsångare
 7. näktergal
 8. gök
 9. morkulla
 10. rödstjärt
 11. rörhöna

Tidigare rapporter på Artportalen från området är mycket sparsamma så vad det dyker upp för änder och andra våtmarksbundna fåglar kan jag bara sia om. Det ska bli riktigt spännande att se, men nog ska jag klara 100 innan sommarlovet börjar.

Nog för att jag fått en del mindre överraskningar som att en blåhake skulle sitta mitt på skolgården och en rastande salskrake i en av dammarna. Men någon större överraskning har jag än så länge inte bjudits på.

För tillfället väntar jag på årets första sjungande rödhake och håller ögon och öron öppna efter bläsgäss, men de verkar lysa med sin frånvaro i den här delen av kommunen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.