Inventering av fåglar

Då och då nämner jag att jag inventerar fåglar som om det vore den självklaraste sak i världen att förstå. Bland fågelskådare och aktiva som hållit på ett tag är det kanske en självklarhet vad det handlar om, men för nybörjare och vanligt folk är det nog inte så självklart.

Det är alltså ingenting jag gör på måfå eller för egen del utan det rör sig om systematiska inventeringar som följer vissa standarder och datan samlas in och sammanställs av Lunds univeristet i ett projekt som heter Svensk fågeltaxering.

Vid första punkten under min sommarpunktrutt.

Idag på morgonen inventerade jag en sommarpunktrutt i Rytterne. Det innebar att jag besökte 20 punkter. Samma punkter som jag alltid besöker. Står 5 minuter vid varje punkt och räknar alla fåglar jag ser och hör.

Jag har inventerat denna rutt de senaste 4-5 åren och före mig har den inventerats i minst 20 år. Så serien av data från rutten blir på så sätt mer värdefull.

Utöver denna rutt så har jag en fågeltornsräkning jag gör i Gäddeholm. Då står jag i fågeltornet och räknar alla våtmarksfåglar jag ser och hör. Då räknar jag tills jag är färdig för det kan vara en hel del fåglar att räkna igenom. Jag tar art för art och räknar så noga jag kan.

I år fyllde jag på sjöfågelräkningarna med ytterligare två rutter. Dels Råmarbo dämme vid mitt jobb som ingen haft koll på vad gäller fåglar sen 70-80-talen typ. Sen har jag tillsammans med Unga fågelskådare i Västmanland tagit på mig att inventera Johannisbergs Vattenpark. En helt nyanlagd våtmark i utkanten av Västerås. Ett riktigt intressant projekt som i år inte gav så mycket och var ganska lätträknat, men det ska bli riktigt spännande att följa denna våtmark.

Tidigare har jag också deltagit i en inventering av Hälleskogsbrännan där vi gick längs vägar och räknade allt vi såg och hörde under fyra tillfällen per vår samt en nattinventering i juni.

Tänk vad kul att förena nytta med nöje.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.