Avbryter min semester

Nä det gör jag inte. Men vi åkte till Svärmor i Gävle där vi ska tillbringa några dagar och det besöket avbröt jag för att åka till Kvicksund och sträckskåda lite.

Idag fick jag lite sällskap och det var inledningsvis riktigt bra sträck med skrattmåsflockar på 10-20 individer som kom stötvis. Lite svårräknat var det för de gick högt och utspritt på båda sidor sundet.

Annars var det vadarna som var kvällens roligaste även om en silvertärna på nära håll också gladde.

Det började med fyra indvider på långt håll som vi först fick till kustsnäppor tätt följt av en skapligt stor tofsvipeflock och kort därefter en grupp på fyra ljungpipare.

Kustnsäpporna omreviderades till ljungpipare efter fotogranskning så nu hade vi 8 ljungpipare.

Efter en dryg timme så mojnade vinden och uppenbarligen började myrorna svärma för plötsligt stannade hela måssträcket upp och istället cirklade de över skogen och de närmsta öarna och tomterna på andra sidan sjön.

Efter att ha cirklat och födosökt ett tag slog de sig ned på vattnet och låg där innan de gav sig av och sen var det helt dött förutom någon enstaka sträckande tärna eller mås då och då.

Mot slutet kom det hela dock igång igen och nu kom flock efter flock med skrattmås och plötsligt hittar någon en större flock med vadare. Kanske 50-100 individer. På håll såg den mer ut som en starflock.

Motljus gjorde det inte lätt, men vi har bilder som ska ljusas upp och analyseras och det mesta pekar på kustpipare med några brushanar med i flocken.

Ska bli intressant att se om fotografen kommer fram till något. Jag gav honom min mailadress så att han kan meddela mig. Till dess finns min rapport med frågetetcken på artportalen.

En ganska skum kväll med hög temperatur och oberäknelig vind som gav ömsom bra sträck ömsom inget sträck alls. Annars är det ganska kul att stå på ett så pass tillgängligt ställe där många passerar, för vi får prata med många oinvigda som är nyfikna på vad vi tittar på. Vissas ledsna miner när vi berättar att vi kollar på höststräckande fåglar är obetalbara.

Nästa onsdag är jag i Luleå så då får jag avstå och det är väl då kentan eller småtärnan passerar. Två arter jag på skämt tjatat om sen vi började med denna aktivitet och jag har inte missat en endag onsdag de senaste 5 åren.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.