I går kväll kom regnet och även om SMHI varnade för skyfall så blev det inte så hemma. Inte vad jag vet i alla fall. Hur mycket det regnade i natt har jag ingen koll på, men nyheterna är inte fyllda med bilder och filmer på folk som blivit blöta så det var säkert en för årstiden högst ordinär regnmängd som kom.

Nu var jag nyfiken på hur detta regn skulle påverka Johannisbergs vattenpark. Dämmet stoppar ju upp dagvatten från så gott som hela östra Västerås. Skälby, Bäckby och Råby. Så det borde ha fyllt upp dammarna och frågan var väl om det skulle vara någon bank kvar i den stora dammen.

Nej, alla bankar låg nu under vatten och de vadare som stannat fick hålla till ute i kanterna. Grönbenor och mindre strandpipare fanns kvar, men ingen påfyllning av några roligare mer nordliga arter förde regnet med sig. Mest troligt på grund av att de fina bankarna försvann under vatten.

Ute på fälten mot flygfältet var det dock full aktivitet och där hittade jag gäss och tofsvipor och bland tofsviporna även två ljungpipare. En yngre och en äldre. Nya arter för lokalen och så givetvis för mig på lokalen.

93 arter har noterats på lokalen sen öppningen i våras och själv har jag 68 arter där. Jag har försökt få kontakt med Västerås stad om att fixa en vintermatning någonstans kring vattenparken för att även locka folk och fåglar vintertid. Men responsen därifrån har tyvärr varit lite halvdålig. Jag har ju inte legat på stenhårt så jag får väl göra ett försök nu i höst innan vintern kommer.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.