Höstplanering

Höstplanering

Vadarsäsongen ångar på med nya vadare varje dag och de första höststräckande tättingarna har redan observerats vid dämmet på jobbet. Samtidigt börjar ett nytt läsår på skolan och höstterminen startar på tisdag.

Skolans planering rullar på, men mitt fågelår måste också planeras. Under semestern kunde vi leverera årets höstprogram för fågelklubben. Ringmärkningen med CES på Önstensborg har en omgång kvar, sen blir det höstmärkning. Att jag dessutom nu också har åttaganden i styrelsen för BirdLife Sverige gör att jag inte har jättemycket utrymme för egenplanerade fågelutflykter. Men det lyckas jag nog ändå klämma in om det kommer larm som passar mig.

Augusti

Öland

Nu till helgen är det styrelsemöte med BirdLife Sverige på Öland där vi träffar personal på kansliet, fågelstationen och Naturbutiken. Givetvis kommer jag också hinna med lite skådning. Framförallt är det vadare jag är ute efter när jag åker ner.

Ringmärkning

Vi har gjort klart med en ny lokal för ringmärkning under hösten. Vi kommer att starta så fort vår CES är avslutad, men måste ställa iordning platsen och röja nätgator innan, så sista helgen i augusti och kanske någon vardagkväll kommer att gå till det.

Exkursion till Oset

Vi har en utflykt med VOF att klämma in också, men övriga medlemmar i Programgruppen har erbjudit sig att ta hand om den. Vi får helt enkelt se om jag hinner med.

September

Ringmärkning i Hamre våtmark

Platsen vi kommer att ringmärka på i höst är Hamre våtmark, där hamrebäcken mynnar ut i Hässlösundet. En helt ny plats, men våra förhoppningar är stora. Det brukar vara gott om tättingar i området och till skillnad från CES har vi här möjlighet att vara lite mer flexibla och flytta nät så att vi optimerar fångsten.

Vi kommer också att vara mer publika vilket förhoppningsvis ger oss fler intresserade och nya assistenter och på sikt nya ringmärkare.

Falstebo Birdshow

Jag ska representera styrelsen i BirdLife Sverige under första helgen i Falsterbo. Ett stort fågelevent som förhoppningsvis också bjuder på några roliga observationer. Framförallt är det rovfågelsträcket jag hoppas på, men klagar inte om jag får se en fältpiplärka eller svarthakad buskskvätta.

Tättingsträck

Under september peakar tättingsträcket här i Västmanland och givetvis vill man hitta något roligt i någon buske. Ängsö är min favoritlokal för denna tid, men det är en stor ö och många hagar att hålla koll på. Givetvis kommer också Asköviken få en hel del besök av mig då. Men är vädret bra kommer nog Hamre våtmark att vara den lokal jag besöker mest.

Kustskådning i Gästrikland

Vi ska besöka gästrikekusten den sista helgen i september. Ett nytt mål för våra exkursioner och jag har hittat en udde som inte är så välbesökt, men mysig. Sen får vi se vad det ger.

Oktober

Euro Birdwatchday

Första helgen i oktober är det Euro Birdwatchday. Ett internationellt evenemang för att uppmärksamma flyttfåglar. Vi kommer att stå i tornet i Asköviken och räkna rastande fåglar. Med lite tur har ungdomsskådarna BigSit samma dag och då kan vi hjälpa dem.

Öland

Givetvis kommer vi att åka ner till Öland en helg i oktober. Då är tättingsträcket som hetast där. Stora mängder östliga tättingar passerar Öland och bra år sitter det fåglar i varenda buske.

Efter vår årliga ölandsresa är det dags att börja planera vintern. Matningar, skogsfåglar på hemmaplan och bara ta det lugnt.

Nedklottrat den

av

Kategori:


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg