Årskryss i Hjälstaviken

Jag har varit på konferens med jobbet i två dagar och vi hade bestämt att om vitgumpssnäppan i Ledskär var kvar skulle vi dra dit när jag slutade idag. Givetvis var den inte kvar så det fick bli något annat istället.

Hjälstaviken är alltid bra den här tiden på våren. Gott om vadare och gäss och en och annan rovfågel drar alltid förbi. Dessutom brukar man kunna årskryssa fjällgås där, men det hade vi ju redan gjort i Hudiksvall i år.

Rödspov däremot saknade jag och den hade setts där igår. Idag fanns det inte många rapporter på artportalen över huvud taget, så den var säkert kvar.

Vi hade Erika med oss, så vi var tvungna att visa lite hänsyn och inte stanna allt för länge för varje fågel. Fjällgås hörde vi innan Kokullen, så där sprack det. För de var inte lätta att hitta, men till slut lyckades vi i alla fall se 3 av dem. Då var Erika redan långt borta i fjärran och vi fick gå ikapp.

Nere vid tornet kunde två ägretthägrar hittas ganska snabbt, spovsnäppa, ljungpipare, mängder av svartsnäppor och brushanar. Kärrnsäppor och grönbenor, glutssnäppor och skräntärna. Men ingen rödspov.

Myrspovar hittade vi också och nu kom en havsörn inflygande vilket fick fart på de flesta fåglarna men fortfarande ingen rödspov.

När vi började tvivla på om den var kvar och funderade på att gå hem. Erika satt nedanför tornet och var så där lagom inspirerad. Så kom plötsligt en större vadare med vingband och vit stjärt. En rödspov. Den flög en runda runt viken och landade sedan på banken längst ut.

Ett årskryss för mig och inget för Benjamin så nu börjar jag komma svettigt nära honom på årslistan och nästa helg ska jag till Öland.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.