Höst vid Hamre våtmark

Nu blev det plötsligt lite glesare mellan blogginläggen igen, men det beror ju knappast på att det saknats något att blogga om. Som jag skrev tidigare så har det varit lite småhektiskt med skolstart, styrelsemöte med BirdLife Sverige och så har jag haft ett litet projekt med en ny ringmärkningsplats.

Hamre våtmark är en dagvattenvåtmark. Den fångar upp och renar dagvatten från östra delarna av Västerås och sen den anlades 2017-2018 och öppnade för allmänheten 2019 har jag nyfiket följt fågellivet där. 2020 när vi sökte lokal för höstmärkning kommer jag ihåg att jag var jag lite sugen på Hamre.

När vi valde att lägga ner Skopan helt och flytta tillbaka till Önstensborg så behövde vi en ny plats för höstmärkning om vi skulle fortsätta med höstmärkning. För min del var det viktigt, eftersom det är på hösten vi kan ta ut svängarna mer och bjuda in nya intresserade. Framförallt är vi inte bundna till fasta tider vilket gör att vi kan märka så länge det finns folk och fåglar.

I juni tog jag kontakt med Västerås stad för att få tillstånd att hålla till vid Hamre våtmark och det blev en liten strid mot tiden innan semestern satte in hos alla tjänstemän, men vi fick absolut bästa bemötandet och innan vi gick på semester då vi i vår grupp kunde jobba var allt klart. Sen har det mest handlat om att få till träffar med alla oss som ingår i vår grupp så att vi kan ställa iordning allt. Samtidigt skulle vi också slutföra vår CES.

Allt gick vägen och som vanligt var vi som mest intensiva dagarna före så den senaste veckan har jag jobbat kvällar för att få till en märkning denna helg och igår var det premiär.

Vi fick fågel direkt när vi satte upp näten och sen fortsatte det hela förmiddagen fram till klockan 13 när vi tog ner näten. Riktigt roligt. Bland annat fick vi 23 lövsångare. Det är lika mycket som vi fångade på Skopan hela hösten 2020. Även svarthätta, 15 st var dagsrekord. Fler än vi fått någon av alla de säsonger. CES och höst vi hållit på.

Törnsångare är en annan art vi fått lite av, men nu fick 4 st samtidigt vilkte är hälften av alla törnsångare vi fångat.

64 fåglar fångades och märktes av Benjamin, Petter och mig 11 arter är också en fin siffra, men med fler nät kan vi nog slå artrekord också. 15 arter märkte vi en dag under hösten 2020.

Nu har vi bara att hoppas på att vädret är på vår sida, så att vi kan märka så mycket vi bara kan och vill under september och oktober och alla som vill är hjärtiligt välkomna att besöka oss.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.