Redo för Hamre våtmark

Den senaste tiden har vi börjat besöka Hamre våtmark för att inspektera och planera vad som ska göras för att komma igång med årets höstmärkning där.

Mycket regn har gjort de flesta vattendrag och tillhörande våtmarker har gjort vattnet högt och så även på Hamre våtmark.

I söndags när vi var där breddade vattnet över vallen vi har våra nät på och det fanns dessutom en hel del växtlighet som måste röjas.

Det kändes lite sådär måste jag säga. Vi har en omgång kvar på vår CES på Önstensborg och känner verkligen för att komma igång på Hamre nu. Med så mycket vatten blir det svårt att komma igång.

I måndags kväll åkte jag och Benjamin och vår andra unga ringmärkare ner dit för att kolla till nätplatserna i buskmarken intill våtmarken. Den sista nätgatan vi skapade där var aldrig till belåtelse och vi ville flytta den några meter längre in bland buskarna.

Det var huvuduppgiften för kvällen, men vi tog med oss nät och märkarutrustning och lät dem sitta uppe under tiden vi fixade med nätet vi kommit att kalla steglitsnätet trots att vi aldrig fångat en enda steglits.

Vi hann inte ens få upp våra nät förrän vi fångade vår första fågel. En törnskata, som dessutom var en ny art för märkplatsen.

Vi gjorde också några inspektionsrundor bort till våtmarken. Mest för att kolla om det fanns några fåglar där och för att visa det höga vattnet. Döm om vår förvåning när vattnet redan sjunkit undan. Vallen var inte torr direkt, men det gick att gå torrskodd där utan stövlar. Så nu kan vi kanske komma igång med röjningen av nätgatorna redan till helgen.

Under kvällen fortsatte vi att fånga fågel om än lite sparsamt. Men vi hade bara 3 nät uppe. Ärtsångare, svarthätta, törnsångare och trädgårdssångare var de arter vi fångade. När vi senare gick in och kollade statistiken från förra året kunde vi konstatera att vi redan fångat fler trädgårdssångare än förra året. 5 st.

Måndagkvällens fångst.

Törnskata 1 juv
Svarthätta 3 juv
Ärtsångare 3 juv
Törnsångare 1 juv
Trädgårdssångare 5 (1 ad, 4 juv)

Totalt 13 fåglar.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.