Något jag hade hoppats att pandemin skulle lära oss var att vi skulle bli bättre på att stanna hemma när vi blir sjuka.

Vi fick ju dagliga påminnelser om det under två år och visst gav det resultat. Bortser man från att jag blev smånojjig och kände efter för mycket och stannade hemma för minsta lilla så blev jag aldrig förkyld på riktigt under dessa två år. Sen kom Omikron och då var man chanslös och fick vara hemma en vecka eller två. Jag kommer inte riktigt ihåg.

Nu under hösten har de vanliga förkylningarna börjat smyga tillbaka och covid19 klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom, men FHM fortsätter att rekommendera folk att stanna hemma om man är sjuk.

Stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter om du är sjuk och har symtom som kan bero på covid-19. Exempel på symtom är halsont, snuva, feber eller hosta. Rekommendationen om att stanna hemma gäller alla åldrar. Den gäller även dig som är vaccinerad eller som tidigare har haft covid-19. Särskilda rekommendationer finns för personal inom hälso- och sjukvården och omsorgen.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-sjalv-och-andra-rekommendationer-om-covid-19/stanna-hemma-om-du-ar-sjuk-med-symtom-pa-covid-19/

Trots detta så har jag hört mer snörvlande och hostande från kollegor och barn under den här höstterminen än vad jag gjort totalt de två senaste åren.

BIld av Frauke Riether från Pixabay

Själv åkte jag på en snuva, testade mig och fick negativt svar, men stannar ändå hemma tills allmäntillståndet är bra och en extra dag på det.

Om alla valde att stanna hemma direkt när de blir sjuka och inte trilskas med att gå till jobbet en dag till så minskar risken att smitta fler.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.