Börjar veckan med ett tomtkryss

Vi som kryssar fåglar (det finns skådare som påstår att de inte gör det.) har ju som jag nämnt flera olika listor. Tomtlistan är en sådan och det är nog mest för egen del man har den, för att jämföra sina tomtlistor blir svårt. Bor man i lägenhet mitt i en stad så har man inte riktigt samma förutsättningar som den som bor vid kusten.

Sen är tid en stor faktor. Hade jag bott kvar hemma hela livet hade jag givetvis haft fler arter på min tomtlista än vad jag har nu. Jag är ändå ganska stolt över att vi förra året passerade 100 arter på vår tomtlista och att vi fortfarande får in nya arter.

Sparvuggla fotad vid Dyvikskvarn

Att sova med öppet fönster är något som gett oss en hel del roliga och kanske oväntade tomtkryss. Benjamin har t ex hört en överflygande vaktel, jag har haft både sjöorre och kustpipare som lockat över under natten.

I morse när jag vaknade var det dags igen. En sparvuggla drog sitt höstläte, men jag vågade inte riktigt utan trodde att jag hört något annat liknande ljud. En gnisslande garagedörr eller cykel och jag var en smula yrvaken. 10 minuter senare när jag fortfarande låg kvar i sängen drog den igång igen och då var jag säker på min sak.

Kul tomtkryss. Hoppas att den stannar och kommer till matningen i vinter. Inte för småfåglarnas skull utan för min skull. Det är alltid kul med udda arter på matningen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.