En liten jultradition börjar ta form

Mitt i allt julstök och julfirande kan det vara skönt att ta sig bort och vara sig själv en stund och nu är det andra året i rad jag söker upp nya skogsmatningar och drömmer mig bort några timmar bland skogens bevingade små djur.
Förra året firade vi jul i Luleå och då hade jag snokat rätt på en matning via Norrbottens Ornitologiska Förenings hemsida.
I år ska vi tillbringa några dagar hemma hos svåger, svägerska och kusin i Hagaström och nu hade jag hittat en matning via Gävle Fågelklubb.
granskogenJag var en smula förvirrad för enligt vägbeskrivningen så var det 20 meter till matningen från parkeringen.

Parkera på vändplanen där även en informationsskylt till naturreservatet finns. Matningen ligger inne i skogen 20 m öster om vändplanen.

Men på svalan rekommenderade en annan skådare skidor för att ta sig fram. Kändes en smula överdrivet för att ta sig fram 20 meter även i riktigt djup snö.
När jag kom fram till avtagsvägen upp mot naturreservatet så klarnade dock allt. Vägen var givetvis inte plogad, så det blev till att knata 2 km på en oplogad väg. Det fanns visserligen skoterspår att gå i, men de bar inte riktigt överallt.
När jag väl kom fram så såg jag inte ett spår av matningen och det var tämligen tyst på platsen så jag kunde inte gå på fåglarnas tjatter heller. Den senaste rapporten på svalan var bara en vecka gammal så att matningen fanns var jag säker på, men var? Enligt vägbeskrivningen öster om vändplanen, men åt vilket håll låg öster? Det blev till att leta upp en kompass-app på google play.
När jag väl hittade matningen så visade det sig att den syntes ganska bra direkt från vindskyddet vid vändplanen så efter att jag rensat skorna från snö efter pulsningen så hade jag en riktigt bra stund och efter ett tag dök också en Gråspett upp vid talgen, tyvärr för kort stund för att hinna få upp kameran som givetvis var avstängd just då.
Gråspett såg jag även förra året på annandagens lilla skogsmatningsskådning och nästa år ska vi fira jul i Kolbäck så då får vi se till att hitta en gråspett där också.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.