Udda fågelfynd

Profilbild för Johan Karlsson

En stor del av det man visar upp för ickeskådande vänner är ovanliga fåglar. När jag ser en raritet så brukar jag vara ganska snabb ut på sociala medier och berätta det för allt och alla. Men de flesta fåglar man ser är faktisk förväntade fåglar på förväntade platser en förväntad tid på året.

Att jag skulle se en kungsörn flyga förbi under min lunchpromenad nu eller en hökuggla på ett hygge en helg faller trots att de är ganska ovanliga inte in under ovanliga fåglar. Det är ganska väntat att de dyker upp just nu.

Men då och då händer det att även vanliga fåglar skapar lite förvirring om man hittar dem på en oväntad plats eller en udda tid. Här listar jag 5 lite mer udda fågelfynd på ganska vanliga fåglar som jag gjort.

Vattenrall under ugglelyssning

En kväll i mars när jag är ute och lyssnar efter ugglor kliver jag ur bilen på ett ställe och drar som vanligt upp mössan högst upp på huvudet och spetsar mina öron. Platsen har tidigare bjudit på flera ugglearter. Slaguggla, sparvuggla, kattuggla och pärluggla så det är en plats jag ofta besöker under uggletider.

Plötsligt hör jag ett ljud jag inte kan placera. Ljudet är dock bekant och inget som höjer pulsen, däremot gnuggar jag mina geniknölar ganska rejält innan poletten trillar ner. En spelande vattenrall!

Lite tidigt på säsongen och inte någon typisk biotop för vattenrall men det fanns en bäck i närheten och troligtvis hade rallen slagit sig ner där för att rasta under flytten och blev lite uppspelt av att vädret slagit om till lite mildare och varmare temperaturer.

Hussvala på skolgården

När jag jobbade på Hagabergsskolan hade vi inte jättemycket svalor, någon enstaka ladusvala hade jag sett. Mest under flyttning.

En dag när jag kom ut på skolgården möttes jag dock av en hussvala och det hade nog inte känts så konstigt eller udda om det inte hade varit november.

Fågeln höll till på skolgården hela eftermiddagen och jag fick några bilder på den och hoppades lite på att det kunde vara något ovanligare, men hur jag än försökte se detaljer som avvek så kunde jag inte hitta något som pekade på något annat än en vanlig hussvala.

Blåhake på skoltrappan

När jag började på Gäddeholmsskolan hade jag nog ganska goda förhoppningar om att hitta en blåhake på det område jag valt ut för min skolgårdslista. Inte långt från skolan finns ett gammalt viltvatten med vass och salixbuskar som kan attrahera blåhake när de passerar.

Inte trodde jag väl att det skulle sitta en blåhake på trappan till vår skola en morgon när jag klev ut. Men det gjorde det en morgon. Under flyttider kan allt hända.

Morkulla på Söder

Det där med flyttider är ju verkligen något som påverkar fåglarna och får dem att dyka upp på platser där man verkligen inte förväntar sig dem. När jag skulle besöka en förskola på Söder i Stockholm prasslade det till i en liten buske bredvid grinden när jag klev in på gården.

Jag var ju där i andra ärenden än att leta fågel så jag kastade bara ett snabbt öga och förväntade mig nog en katt eller möjligtvis en råtta så förvåningen blev ganska stor när det satt en morkulla där.

Vaktel under nattlyssning

Vaktel under nattlyssning tillhör ju de förväntade arterna och just den här gången hade vi exkursion och vaktel var en av målarterna. Det udda låg dock i att det skulle vi ha senare. Vid detta stopp uppe vid Öjesjöbrännan skulle vi lyssna efter nattskärra när vi plötsligt hör en vaktel mitt bland all bränd skog.

Normalt hittar vi vaktel på åkrar i Mälardalslandskapet inte på hyggen eller brända skogar.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.