En sväng till Kittan idag

Vi hade exkursion med Västmanlands Ornitologiska Förening idag. Planen var att åka till Leksand för att se på lavskrikor, men när min kontakt uppe i Leksand varnade om att det skulle bli svårt eftersom de inte hittat lavskrikorna där valde vi att satsa på det säkra kortet Kittan istället.

Inte för att jag hade haft något emot att slita lite i Leksand utan för att vi hade deltagare som aldrig sett lavskrika och några av dem hade försökt på egen hand flera gånger. Vi ville garantera dem lavskrika.

Några av deltagarna hade dock varit vid Kittan tidigare i veckan och ville ansluta till Leksands fågelklubbs exkursion i alla fall så vi delade upp oss och gav oss iväg.

Vid Kittan kom den första lavskrikan ganska omgående och på vägen upp hade vi haft tjäder så det var en riktigt lyckad exkursion redan när vi kom fram. Efter en halvtimme dammade det till med 4 lavskrikor samtidigt och sådär höll det på. Lugnt mellan varven och sedan full fart.

Några andra det var full fart på var tofsmesarna som svärmade runt matningen mest hela tiden. Tofsmes är annars en art man brukar ha någon enstaka vid matningar i eller intill skogen. Aldrig långt från närmsta tall eller gran.

Här var det minst 5 st och aldrig färre än 3 vid matningen. Den dominerande arten helt klart.

När vi blev kalla om fötterna satte vi oss i bilarna och drog mot Dalarna och Borlänge där det rapporterats en lappuggla. Vi spenderade ganska lång tid där och det närmsta vi kom var en förbiflygande sak över skogsvägen som bara Benjamin såg. Han var långt ifrån säker på att det var lappuggla så den fick stanna som obestämd även om det mest sannolikt var den.

Varsitt årskryss för mig och Benjamin så nu är ställningen 259-265 till Benjamins favör på årslistan. Tack och lov såg vi ingen kungsörn idag.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.