Månadens fåglar – november 2022

Jag avslutade oktobers månadsrapport med att jag lämnade Benjamin på Ottenby fågelstation och att han kom ikapp mig på årslistan. Det var ju inte hela sanningen, för när jag skrev den visste jag inte att han redan årskryssat brunsångare den sista oktober.

Hans fortsatta höstlov innebar att ha drog i från mig ytterligare. Inte med en eller två arter utan när han kom hem så var ställningen. 258 arter för mig och 264 för Benjamin. Med tanke på att resten av året mest skulle bjuda på gemensam skådning så var det nu kört för mig.

Mitt eget höstlov slutade dock med en art i Västmanland som Benjamin kan komma att få kämpa länge för att få in.

En tordmule hittades i Kvicksund och den födosökte både i Västmanland och i Södermanland till glädje för skådare från båda sidorna bron.

November betyder också mörker på kvällar så det hinns inte med så mycket skådning i veckorna utan man får koncentrera sig till helgerna.

Första helgen innan Benjamin kommit hem spenderades med skådarkompisar i skogen norr om stan. Vi hoppade kanske på några årskryss i form av gråspett och tretåig hackspett, men det gick sådär. Vi kunde i alla fall glädja oss åt nötkråka, tjäder och en plats med slaktrester från älgjakten som dragit till sig 8 havsörnar.

Andra helgen tog NPG och Felle bilen och drog till Gävle, så jag och Benjamin var bundna till att cykla om vi ville se några fåglar. Lördagen var det bäst väder och då cyklade Benjamin på egen hand runt och hade det bra. Själv hade jag det också bra på VOF:s höstmöte där jag höll en genomgång av årets ringmärkningssäsong. Men på söndagen kunde jag ge mig ut i diset och cykla.

Höstmöte

När fåglarna försvinner för vintern brukar vi ha Höstmöte i regionföreningen. I år var jag med och hade en presentation av vår ringmärkning. Roligt och uppskattat.

Lavskrikor

Mot slutet av november brukar vi göra vår första vinterexkursion i VOF. Då åker vi norrut för att titta på lavskrikor. Kittan har alltid varit målet men i år tänkte vi byta och åka till Leksand. Tyvärr nåddes vi av beskedet att det var svårt att hitta lavskrikor där och med tanke på att vi i programmet hade lovat lavskrikor och vi hade folk med oss som aldrig sett lavskrika så vågade vi inte chansa utan åkte till Kittan istället.

Tomtkryss

Helt utan skådning i veckorna har jag inte varit. Jag har ju kunnat ta mina lunchpromenader och en morgon vaknade jag att en sparvuggla ropade utanför sovrumsfönstret. Ett lite oväntat tomkryss och sovrumskryss.

Sen fortlöpte månaden på samma sätt. Lunchpromenader i veckorna, lite enkel skådning hemomkring under helgerna, vi påbörjade vår matning hemma på tomten lite smått.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 60

Antal fältdagar: 30

Antal X: 0

Antal årskryss: 1 (lavskrika)

Antal skolgårdskryss: 1 (forsärla)

Minnesvärda observationer: 

  • Tordmule i Västmanland
  • Forsärla på skolgården
  • Väckt av en sparvuggla hemma
  • Sen gransångare på jobbet

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.