Månadens fåglar – november 2024

November är en riktig skitmånad för vardagsskådningen. De flesta fåglarna har flyttat och fågellokalerna töms. Det vi som fågelintresserade kan glädja oss åt är de fåglar som flyttar till oss och som övervintrar här hos oss.

Övervintrare

Tallbitar kommer vissa år i större mängd och redan i slutet av oktober började en viss rörelse kunna skönjas. Om det blir något invasionsår som det blev 2021-22 återstår att se, men då gjorde jag några tappra försök att hitta dem vid Frövisjön för att få in dem på den listan. Jag lyckades dock aldrig. I år gick det bättre. Det var inte jag som hittade dem, men de larmades ut på vårt lokala BAND och jag har nu äntligen fått in dem. I Asköviken saknas de dock fortfarande för mig så jag hoppas verkligen att jag lyckas med det under vintern.

Foto från ett annat tillfälle

En annan art som dyker upp under vintern i varierande mängd är hökuggla. De etablerar ofta ett vinterrevir och eftersom de till skillnad från de flesta andra ugglor jagar dagtid så skapar de en viss uppståndelse. Oftast brukar en uggla bli väldigt uppmärksammad och efter ett tag avtar sökandet efter fler. Jag tycker det är roligare att hitta egna fåglar så jag letar gärna på tänkbara platser hela vintern när tillfälle ges. I år hittade Felicia en hökuggla när vi var på Hälleskogsbrännan och letade efter orrar. Det var kul.

Vintermatningssäsongen börjar

I december drar vår fågelbordskamp igång och för att vara med från start måste vi börja mata innan. Jag vet att många mer entusiastiska matare drar igång ännu tidigare vilket jag och Benjamin också gjort tidigare år. Jag har dock dragit ner på det hela eftersom jag sällan har tid att engagera mig redan i oktober och ingen av oss är hemma ens på helgerna.

Hemma har vi nu fått besök av en ringmärkt blåmes. Spännande och en inte allt för vild gissning är att det är vi som ringmärkt den. Antingen i Hamre eller i Önstensborg. Tyvärr har vi inte någon tillräckligt vass kamera för att få en tillräckligt bra bild på ringen.

På jobbet är jag på ny skolgård och matar för första gången där. Lite frustrerande när man hänger upp mat och det tar flera dagar innan man börjar se fåglar där. Efter en vecka blev det dock bra fart och ett överraskande besök av en gransångare. Jag tror det var mitt första novemberfynd av gransångare i Västmanland och landskapets 4:e senaste fynd. Kul.

Möten och konferenser

Mörkret lägger sig som en våt filt över hela landet och fåglarna har flyttat söderut. Det är då vi föreningsaktiva passar på att träffast och dra upp planer för kommande år.

Fågelintressemöte i Stockholm

Jag sitter som ledamot i BirdLife Sveriges Fågelintressekommitté och vi träffas mest digitalt eftersom vi är utspridda i hela landet. En gång om året försöker vi dock träffas fysisk eftersom det fysiska mötet ger mer än att bara träffas digitalt.

I år träffades vi i Stockholm och höll mötet i Studiefrämjandets lokaler i Alvik. Extra kul var att Benjamin var med som representant från Ungdomsskådarna.

Höstmöte i Kolbäck

Västmanlands ornitologiska förening håller alltid sitt höstmöte i november. Då presenterar vi saker som hänt under året och informerar om kommande aktiviteter. Sen brukar vi bjuda in externa föreläsare. I år var det skogstema. Mest på grund av att vår rapport om fåglarna på Hälleskogsbrännan var klar.

Vi höll också ett extra årsmöte för att byta namn på föreningen till BirdLife Västmanland. Ett enhälligt ja blev det, så nu är det bara det formella beslutet på vårt ordinarie årsmöte i februari och ett godkännande av stadgarna av BirdLife Sveriges styrelse kvar. Det betyder att vi kommer att byta namn under våren 2025.

Styrelsemöte i Halmstad

BirdLife Sveriges styrelse brukar träffas i början av december, men i år blev det också en dag i november. Det blev lite skådning från tågfönstret på vägen ner där jag kunde snygga till min novemberlista 2024 lite. Bland annat råka och tornfalk kunde jag lägga till.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 62

Antal fältdagar: 13

Antal X: –

Vstm X: –

Antal årskryss: –

Årskryss Vstm: 1 (kaspisk trut)

Minnesvärda observationer: 

  • Brunand i Hamre våtmark
  • Gråsparv på skolgårdslistan
  • Tallbit i Frövisjön
  • Felicia hittade en hökuggla
  • Gransångare på skolgårdens matning


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.