Börjar ladda för artrally

Profilbild för Johan Karlsson

Näst sista helgen i Januari är det artrally i Västmanland. Ett artrally är en dag med skådning där det gäller att se så många arter som möjligt och i vårt fall tävlar man i lag, vilket är det vanligaste när man kollar runt bland olika fågelklubbars regler.

Här i Västmanland är det en av fågelårets höjdpunkter trots att vi håller det i januari när det är så få fåglar kvar. Fast det kanske snarare är så att det är tack vare det som det är så många deltagare som är med.

Hade rallyt varit i maj eller juni hade vi haft för mycket fåglar för att vem som helst skulle kunna vara med. En annan anledning till att hålla ett rally i januari är att vi på så sätt får en dag då många är ute och skådar och ger oss en hint om hur mycket fågel som stannar kvar från år till år.

Det syns ganska tydligt i statistiken när vissa arter som uppträder oregelbundet här har en s.k invasion och vi ser också vilka arter som ökat eller minskat mycket.

Vårt lag vid matningen vi startar vid sen tre år tillbaka.

Tidigare år har vi ofta jobbat ganska mycket med att förbereda oss inför artrallyt, men i år har vi legat ganska lågt. Det här blir tredje året vi går under rallyt, före det åkte vi bil och då bestod våra föreberedelser ofta i att hålla koll på Artportalen och anpassa och planera vår rutt efter var det fanns olika fåglar.

Första året vi gick utgick vi hemifrån oss och då testade vi lite hur långt man kunde gå under en dag redan den 1/1. Sen bytte vi startplats och då testade vi igen och förra året genrepade vi också bara för att vi tycker att det är roligt.

I år kändes det ganska meningslöst med genrep. Vi kommer inte att hitta fler fåglar bara för att vi går där en vecka före och vi vet hur långt vi kan gå innan klockan blir 15.00 och rallyt är slut.

Jag och Benjamin har kollat upp delar av den sträcka vi ska gå och andra lagkamrater har kollat upp andra sträckor. Vi går som vanligt och vet vad vi ska hålla koll efter på olika platser.

När vi ska sammanställa resultatet råkade jag bli konferencier, så jag får väl helt enkelt förbereda mig lite för det, men jag vet inte riktigt hur jag ska göra, mer än att hålla koll på statistiken så att jag vet om någon rapporterar in en ny art, eller om det ropas upp en art som det finns något kul att säga om.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.