Ny art på matningen hemma

Igår när vi kom hem från vinterfågelräkningen vid Notudden kollade Benjamin ut och såg en fågel som inte stämde med de vi brukar ha vid matningen. Spontant ropade han gråsparv, men när han fick fram kikaren kunde han snabbt konstatera att det var en järnsparv.

Bild från vår ringmärkning vid Hamre våtmark

Inget nytt tomtkryss, men vi har aldrig haft den på vintern vid matningar. Järnsparv är en fågel som annars flyttar söderut, men den flyttar inte så långt utan nöjer sig med att övervintra i mellersta och södra Europa. Känslan är dock att de övervintrar så långt norrut som möjligt och därför händer det då och då att de stannar även här hemma i Mälardalen.

Annars är det en tidig väderflyttare som gärna besöker fågelbord sent på hösten och tidigt på våren, så matar man redan i oktober och ända till mars så är det ingen sensation att ha en järnsparv på besök. Vi är dock lite lata och snåla och matar sällan så tidigt och håller inte ut så länge.

Årskryss och ytterligare en art på Benjamins januarirally. Idag åkte vi till Öjesjöbrännan och hoppades på örn och tjäder men fick nöja oss med en mindre hackspett som enda årskryss. Nu sitter vi hemma och håller utkik efter järnsparven igen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.