Gäddeholmskolans fågelmello – deltävling 3

Då var det dags för den tredje deltävlingen med sex nya fåglar som man kan se eller höra i närheten av skolan.

1. Rödhake

En riktigt vanlig fågel som kommer till oss tidigt på våren. Trivs i alla möjliga miljöer och besöker ofta våra trädgårdar. Några få stannar dessutom på vintern och kan ses vid våra matningar.

Jag brukar beskriva sången som en porlande vårbäck av toner. Ganska svårt att höra när alla flyttfåglar kommer och sjunger, men tidigt på våren är de ganska ensamma om att sjunga, så då ska man passa på.

2. Koltrast

Sveriges nationalfågel som finns i så gott som hela landet. Tidigare var koltrasten en riktig skogsfågel men den har flyttat in i städer och trädgårdar och dessutom börjat övervintra i mycket större utsträckning.

Hanen är svart med lysande gul näbb och honan är brun och mer diskret färgad. Hanarna sjunger sent på kvällen och tidigt på morgonen och sitter då gärna högt i ett träd eller på ett hustak.

3. Gök

En flyttfågel som många har hört men kanske inte sett. Göken bygger inga egna bon utan lägger sina ägg i andra fåglars bon och låter de fåglarna ta hand om deras unge.

Sången är ett välkänt tvåstavigt ko-ko som kan höras nästan överallt utom i städer.

4. Enkelbeckasin

En av Sveriges vanligaste vadarfåglar. Trivs i alla våta miljöer som blöta strandängar, myrar, skogskärr mm. Om våren kan man höra deras spel som till skillnad från de flesta andra fåglar inte är en sång med näbben och strupen utan de spänner ut sina stjärtfjädrar som skapar ett surrande ljud i luften.

5. Svarthätta

En sångare som fins hos oss under vår och sommaren. Vissa stannar dessutom kvar på vintern. Framförallt under vintrar när det finns mycket bär och frukt.

Den gömmer sig gärna inne bland löv i träd och buskar där man kan höra dess sång.

6. Gransångare

En fågel som vandrat in till Sverige från två håll. Både längst i söder och längst i norr. Nu finns den i nästan hela landet med två olika populationer. Runt Västerås är området kring Gäddeholm och Hässlösundet det bästa om man vill hitta gransångare som är en ganska ny häckfågel här.

Sången är ett enkelt upprepande chiff-chaff vilket också gett den dess engelska namn. Common chiffchaff.

Det var allt för denna gång. Skicka in resultatet snabbt, så sammanställer jag vilka som gått vidare.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.