Gäddeholmskolans fågelmello – deltävling 2

Här kommer bidragen till deltävling två. En av dessa fåglar går direkt till final och en går till andra chansen.

Röstningen pågår under veckan och på fredag presenteras resultatet.

1. Tofsmes

Tofsmesen är västmanlands landskapsfågel. En släkting till den mer kända talgoxen. Tofsmesen lever i skogen och kommer gärna till fågelmatningar om man bor nära skog. På sommaren lever de högt upp i tallar och granar där de hittar föda. Man hör tofsmesen ganska långt, med sitt drillande läte upptäcks den oftast långt innan man ser den.

2. Gärdsmyg

En av Sveriges minsta fåglar. Som en liten flygande köttbulle ungefär. Den kan vara riktigt svår att få syn på, men den hörs bra. Antingen har den ett ilsket smattrande läte och sången går i rasande fart och riktigt högljutt för att komma från en så liten fågel.

3. Rördrom

En fågel som trivs bra i vass, där den gömmer sig. Mycket svår att få syn på förutom när den är uppe och flyger.

Sången känns lätt igen. Den tutar ett ganska lågt entonigt buuuu 2-3 gånger och det kan höras riktigt långt. På dagen är de tysta, men på kvällen och natten kan de tuta riktigt ofta, framför allt om det är andra hanar i närheten.

4. Trädpiplärka

En av Sveriges vanligaste fåglar, fast de flesta känner inte till den. Den lever där det finns skog och trivs i stora som små skogar. Flyttar till Afrika under vintern och kommer tillbaka i slutet av april. Då hittar den ett revir och sjunger flygande från en trädtopp. Sången börjar ganska kvittrande och kan vara svår att skilja från andra vanliga fåglar, man känner dock lätt igen avslutningen på sången när den låter som en leksaksrymdpistol.

5. Rörsångare

Ytterligare en fågel som trivs där det finns mycket vass. Nere vid Hässlösundet brukar man höra dessa sjunga sena kvällar och tidiga morgnar. Rörsångaren flyttar på hösten och kommer tillbaka i början av maj. Den har flera nära släktingar som också trivs i vass, men man känner igen rörsångarens sång på att den sjunger ganska långsamt och taktfast.

6. Sparvuggla

Vår minsta uggla och också en av få ugglor som faktiskt är vakna på dagen. Vintertid kan man ha tur att få syn på en vid någon fågelmatning eftersom småfåglar är en del av deras föda. På våren drar de sig undan i skogen och lever mest på små möss och sorkar.

Sången är en ljudlig vissling som kan höras ganska långt. De sjunger kring solnedgången och soluppgången.

Det var allt för denna gången, lämna in era klassers resultat senast på fredag så sammanställer jag vilka som går vidare till andra chansen och final.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.