Fågelskådning ger en så mycket mer än bara fåglar. Att vara aktivt ute i naturen gör att man samlar naturupplevelser lika mycket som man samlar kryss och fåglar.

För att ha koll på fåglar måste man ha koll på vädret och vad som händer i naturen. Morgondagens väder räcker inte för oss utan vi håller ofta koll på hur vädersystem rör sig och från vilket håll luftmassor rör sig. https://www.windy.com/ är en utmärkt tjänst för detta.

Genom att vara ute ofta får vi också se en hel del väderfenomen som vi gärna delar med oss av. Som dessa mamamoln vi såg över Barkarö efter att ha varit ute i Asköviken.

Givetvis tar vi reda på hur olika molntyper bildas. Google och wikipedia är underbara. Men när det gäller väder och klimat är SMHI en outtömlig källa. Just mamamoln är lite komplicerade så jag går inte in på hur de bildas. Men man kan läsa här. https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/mammamoln-1.4002

Nu var det inte moln jag skulle berätta om, utan det här inlägget var som rubriken antyder bara tänkt som en kort notis om att jag och Benjamin var ute och spanade efter norrsken igår kväll. En annan bisyssla många fågelskådare verkar ha.

Framförallt under vårvintern då vi är ute i ugglemarkerna håller vi koll på norrskensprognoserna. De senaste åren har varit helt magiska. Jag har sett mer norrsken de senaste tre åren än resten av mitt liv. Dels på grund av att solen varit ganska aktiv och dels på att sociala medier och appar gör att prognoserna sprids snabbt, så är det bara klart väder ger man sig ut.

Igår larmade appar och bilder började dyka upp på facebook, så vi drog ut. Rålken mellans Skultuna och Ramnäs, precis på gränsen till den förbjudna skogen (pestsmitta) är en plats vi ofta söker oss till. Där är ljuset från städer och bebyggelse ganska sparsamt.

När vi var nästan framme exploderade himlen och ett helt makalöst norrsken tog fart. Väl framme vid korsningen där vi brukar stå hade det tyvärr avtagit en smula, men vi fick ändå några bilder.

Ett tips för de som letar norrsken. Använd mobilens kamera. Kameror fångar norrskenet på bild bättre än vad vårt öga gör, så man kan upptäcka svaga norrsken med kameran långt innan man ser dem med blotta ögat.

Jag använder appen Aurora forecast som skickar notis när det är läge för norrsken. Sen är Facebooksidan Norrsken Sverige en riktig guldgruva. Där får man prognoser och sen ser man när kommentarerna i prognosen tar fart. Då är det dags.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.