Här skådar jag – Råmarbo dämme

Efter 9 år i Hagabergsskogen så blev det en ny skolgård i augusti 2021. Det var ett gästspel på Naturskolan i Asköviken som gjorde mig sugen på en flytt. En bidragande orsak till flytten var att jag kände att jag ville tillhöra samma arbetsgivare som Naturskolan utifall fler chanser till gästspel skulle dyka upp. Därför sökte jag mig till Gäddeholmsskolan. En ny skola som fortfarande inte har några egna lokaler utan huserar i moduler som måste flyttas och göras om varje läsår vartefter elevantalet ökar.

Jag blev ganska snabbt lite förtjust i området som enligt mig hade potential. Mina lunchraster som tidigare gått i skogen fick nu en våtmark att gå runt. En våtmark bestående av 3 gamla lertagsdammar och ett alkärr. Mellan dammarna och alkärret finns en äng och en morän med barrskog. Här skulle man kunna hitta det mesta kändes det som.

Dämmet

Nog var artrikedomen något bättre här än på Hagaberg och jag siktade på att nå 100 arter innan första sommarlovet vilket gick utmärkt. Men jag är trots allt en smula besviken på våtmarken. Jag trodde att den skulle hysa mer fågel, men den ligger lite i skugga från moränen i söder vilket gör att isen går upp väldigt sent där. Något som troligtvis påverkar fågellivet negativt. Några rörsångare, gransångare och sävsparvar hittar jag om vårarna och kricka och gräsand. Grågässen gör försök varje vår, men jagas bort av några griniga sångsvanar. Sen har vi sothöns, men årets häckning gick inte alls lika bra som förra året.

Eftersom isen går upp sent rastar heller inga änder på väg norrut på dammarna så på det stora hela är jag inte helt nöjd med lokalen även om jag tycker att det är spännande och hittar ganska gott om arter. Det är nog snarare mina förväntningar när jag flyttade hit som det är fel på.

Skolgården

Skolgården är liten, men utsikten är riktigt bra från den och området är vältrafikerat av sträckande fågel under vår och höst, så det är riktigt roligt. En eftermiddag förra våren tittade upp och såg 3 fiskgjusar sträcka förbi. Jag har ofta gott om tättingar sträckande förbi på morgonen. När vindarna är rätt i oktober sträcker det gott om vråk förbi och en eftermiddag i augusti hade jag 5 bivråkar som sträckte över. Jag skulle vilja påstå att jag har Västerås bästa skolgård för sträckande fågel.

Roligaste fynden jag gjort är nog ändå blåhaken som satt på trappan en morgon när jag precis börjat jobba på skolan. Det och tallbitarna som satt och åt rönnbärr under vintern efter.

Jag matar också fåglar under vintern. Tillsammans med min fritidsavdelning har vi satt upp en matning som ses bra från deras klassrum. Vi besöker den en gång i veckan för att fylla på mat och håller koll på vilka arter som besöker den. Inga märkvärdigheter, men förra vintern såg jag en mindre hackspett där. Alkärret lockar de flesta hackspettarna, men jag har haft problem med dovhjort som förstör mina talgbollsautomater så det har varit lite svårt att få till matning med ren fett som hackspettar gillar.

Skolgårdslistan 115

Jag räknar med fåglar jag haft på mina lunchpromenader som i princip är ett varv runt dämmet. Största besvikelsen är att jag inte haft någon näktergal för dämmet är fullt av salix och borde locka till sig någon näktergal. Sen hoppas jag varje höst på någon kul östlig fågel som tajgasångare eller kungsfågelsångare, men det går sådär.

Från skolgården med tomtskådarregler har jag kommit upp i 88 arter. Det är just sträckande fågel som gör skolgården bra och jag har alltid kikaren med mig när jag är där. Några elever har jag lockat med mig och framförallt större fåglar som är lätta att se uppskattas av dem.

Spännande observationer

  • Blåhake på skoltrappan
  • Mindre hackspett på matning
  • Tallbit i rönn på skolgården
  • Rastande smådopping
  • 5 bivråkar sträckande


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.