Glad Assar på er knollronkare

Den 16 december har Assar namnsdag och då brukar jag lägga upp en bild på en polotröja med hälsningen ni ser i rubriken och med hastaggen #73040

Ett lite småkryptiskt inlägg som mest lajkas av kompisar från Kolbäck i min egen ålder. Därför kan det vara på plats med en liten förklaring.

Assar och polotröjan

Assar var ett original i Kolbäck när jag växte upp. Han gick alltid runt i polotröja. I alla väder och alla årstider. Aldrig jacka aldrig t-shirt. Alltid, Alltid en polotröja. Av lukten att döma så bytte han den väldigt sällan.

Jag vet när jag jobbade extra på Kubiken (livsmedelsbutik) så tog man omvägar när han kom.

Ett tragiskt livsöde som vi driver med kan man tycka, men jag såg aldrig Assar annat än glad. Han hejade och log när man hejade på honom och vi ungar hejade ofta på honom. Helst på avstånd dock.

Så polotröjan på Assardagen är en påminnelse om en för mig ganska lycklig tid i ett litet trevligt samhälle i hjärtat av Mälardalen.

Knollronkare

Knollronkare är ett lite småroligt skällsord som vi som är uppväxta i Kolbäck använder med glimten i ögat. Nu som gravt medelålders använder jag det mest som hälsningsfras till andra Kolbäckare i generation X.

Ursprunget ska ha varit någon som blev lite upprörd av att några fällde ett tält som han låg och sov i och yrvaket tog sig ur med orden. ”Vafan håller ni på med era Kn…. ollronkare.

Att det egentligen skulle ha uttalats med u i stället för o förstår nog de flesta, men frågan är om ordet levt kvar utan den felsägningen.

#73040

Så fort jag lägger upp bilder från eller om Kolbäck på Instagram använder jag den hashtagen. Det är det gamla postnumret till Kolbäck.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.