Det är något visst med ugglelyssning. Som västmanländsk fågelskådare är det något speciellt när vårvintern kommer och man får ta med sig något varmt att dricka, klä på sig en extra varm tröja och dra upp mössan ovanför öronen så att man hör bättre i uggleskogarna.

Mars är väl den månad vi mest förknippar med ugglelyssning, men det går utmärkt att ge sig ut redan i februari och med tanke på hur länge vi västmanlänningar brukar få vänta på vårfåglar är ugglorna ett riktigt välkommet vårtecken. Det är också den första riktiga skådningen som man kan ägna sig åt under vardagar eftersom det är mörkt när man kommer hem från jobb eller skola.

Vi har hållit koll på väderleksprognoserna den senaste veckan. Det får inte blåsa för mycket eftersom det stör lyssningen. Om det påverkar ugglornas aktivitet låter jag vara osagt, men min trivsel påverkas markant. För det första hör jag sämre när vinden stör och sen blir det kallt om öronen.

I torsdags var det vindstilla, men också ganska dimmigt så vi var lite halvskeptiska, men vi kunde ändå inte hålla oss hemma utan begav oss ut längs den rutt vi brukar hålla oss till tidigt under ugglesäsongen. Vår tveksamhet var befogad. Tyst vid alla stopp, men så brukar det vara första gången vi ger oss ut, så vi lät oss inte bli nedstämda. Det var bara skönt att vara igång och ute i skogsmörkret igen.

Vi fortsatte att hålla koll på SMHI-appen och idag såg det ut att bli för mycket blåst, men söndagkvällen såg bra ut. Då skulle det dessutom bli sydliga vindar vilket vi gärna vill ha.

Under eftermiddagen idag ändrades dock prognosen och det såg ut att bli ganska svaga vindar. Klart väder och halvmåne gjorde oss riktigt sugna. Det finns de som menar att månsken påverkar ugglorna, men jag är inte så säker på det. Däremot påverkar det mig. Stämningen och känslan att vistas ute i skogen en klar kväll och natt är bättre än en mulen natt.

Ett problem om man vill ha chans på sparvuggla som spelar i skymningen är att det nu i februari krockar med middagstiden. Det löste vi genom att åka förbi ett snabbmatsställe och ta med oss middagen i bilen.

Första stoppet gav ingenting, men redan vid andra stoppet kunde vi årskryssa sparvuggla. Benjamins unga öron hörde den tydligt, men mina äldre öron ville komma närmre så vi åkte en bit till längs vägen och kunde då höra den tydligare. Dessutom hörde vi honan på närmre håll så detta var helt klart ett par som börjat förbereda häckning. En fin konsert med flera olika typer av läten från båda fåglarna.

Sen följde ett antal stopp utan ugglor, men en klar kväll finns annat kul att titta på som sateliter som glider över, planeter och stjärnor som vi identifierar med hjälp av SkyMap. Dessutom är det fler djur än fåglar som är igång efter solnedgång så vi kunde t ex höra rävar skrika på håll. Det händer något hela tiden och är sällan helt tyst.

Nu var vi lite smått tveksamma till fortsättningen. Skulle vi vända hemåt med några stopp eller skulle vi fortsätta längre. Vi valde det sistnämnda vilket vi inte ångrar. Vid Svanå norr om Västerås hörde vi äntligen en uggla igen. En kattuggla, men den lät lite skumt så vi omgrupperade för att höra den bättre. Det visade sig vara två ugglor. En hona och en hane och precis som med sparvugglorna tidigare använde de hela sin repertoar av läten och vi hade lite svårt att lämna dem.

Vi fortsatte till slut längre norrut och stannade där vi hittade mötesplatser eller andra lämpliga ställen att stå på efter vägen. Nästa stopp vi siktade på var en plats där vi sett slaguggla förra året. Där var det också full konsert på kattugglor. Två stycken satt och ropade för fullt mot varandra.

Vi fortsatte norrut men utan ugglor, men när vi kom söderut igen stannade vi lite söder om det sista kattugglestället och där var det fortfarande full fart och dessutom hörde vi ytterligare två ugglor i en annan riktning.

Totalt lyckades vi höra 8 kattugglor och 2 sparvugglor under kvällen och till det hade vi en uggla flygandes över vägen, men den lyckades vi inte identifiera. Det gick snabbt men den kändes kortvingad så vi gissar på kattuggla, men kan inte utesluta pärluggla. Vi stannade till men den var tyst.

Med tanke på förra årets ganska skrala ugglesäsong kändes detta som en bra start.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.