Månadens fåglar – oktober 2024

En månad som tidigare präglats av en aktiv tid med gott om primärskådning på olika lokaler runt Västerås och sekundärskådning på Öland någon eller några helger.

De senaste åren har mitt och Benjamins fokus dock skiftat till ringmärkning och sen 2022 när vi började märka på Hamre så har alla helger med vettigt väder spenderats där om vi inte åkt till Öland.

Hamre våtmark

Oktober i Hamre våtmark är en spännande tid. Man vet aldrig hur det slutar och vad som dyker upp. I år låg fokus på att slå förra året men vi höll en ganska hög lägsta nivå och i början av oktober började vi snegla på att nå 1000 fåglar under en säsong. Något vi nog hade klarat om vi haft personal att märka sista helgen, men tyvärr åkte flera av oss iväg så det gick inte vägen. Vi stannade på 959 märkta fåglar av 41 arter vilket är nytt rekord med mersmak.

Bland de roliga arterna i oktober måste jag nämna mindre hackspett och domherre som var nya för oss. Sen kan jag inte hoppa över talgoxe och gransångare som vi fångat stora mängder av i år. dubbelt så många mot vad vi gjorde 2022 och 2023.

Sen kontrollerade vi en trädkrypare och två stjärtmesar som vi märkte där förra året. Blåmesar har vi kontrollerat många av våra egna både från 2022 och 2023, men dessa arter fångar vi inte lika många av så därför kändes det extra roligt.

Konferens med skådning

Näst sista helgen drog jag till Örebro för en konferens om barn och ungdom och hur vi ska göra för att locka fler. Fokus låg mer på hur vi ska göra oss mer tillgängliga för dem vilket jag gillar. Många äldre dit jag själv måste räkna mig har svårt att förstå att generationer förändras och att det som var attraktivt när jag var ung inte alls behöver tilltala dagens unga.

Att förstå hur ynglingarna umgås och samarbetar är A och O för att locka fler. Får vi till det tror jag dessutom att vi kan bli mer tillgängliga för andra grupper där vi är svaga på att rekrytera nya medlemmar. Generation Z är en tolerant generation som har ett mångfaldstänkande som är överlägset vårt. De kan nog göra stor nytta i en ganska mossig och på sina håll gubbig organisation.

Roligast under konferensen var annars att Benjamin var med som representant för ungdomsskådarna så jag fick skåda och umgås med honom. Oset, Rynningeviken och Kvismaren besöktes och det blev en liten putsning på Närkelistan med 3 arter. Fast jag har lite väl många enkla arter kvar som bara saknas för att jag spenderat för lite tid och varit lite slarvig med rapportering där.

Öland med kryss i Blekinge

Att åka till Öland i oktober är obligatoriskt för en fågelskådare. I år hoppade vi över de heta storveckorna 41 och 42 och åkte istället ner helgen vecka 43. Dels är det lättare att ta ledigt lite längre kring höstlovet och dels fick vi sällskap av P som skulle ner och jobba på Ottenby under höstpermissionen.

Vi tog omvägen över Blekinge och Torhamns udde där en rödfalk hållit till en längre tid. Upp mitt i natten för att komma dit lagom tidigt och fågeln som varit väldigt stationär gjorde oss inte besvikna. Men även om det var ett kryss så har jag svårt att gå igång på fåglar som i princip bara är att hänga in.

Jag får ut mycket mer av fåglar jag måste jobba lite för. Men visst är det skönt med enkla kryss ibland.

Resten av vistelsen var en lugn och skön helg på en lika lugn och skön ö. Inte så mycket sol men lagom med fågel. En rödhalsad gås och en brunsångare var de tyngsta årskryssen. Den rödhalsade fick vi jobba lite för och brunsångaren blev uppvisad av Benjamin vid staketet.

Soffkryss och stepback på gång

Fågeltaxonomin är alltid under utveckling och nya forskningsrön rör till det i våra listor. Att det dessutom finns 3 olika stora listor som forskare och fågelskådare fått förhålla sig till har inte gjort saken bättre. Sverige har haft en egen lista som är en blandning mellan dessa listor så det har varit rörigt så fort taxonomi tagit upp till diskussion.

Nu verkar det dock som att en ny gemensam världslista kommer på plats i början av 2025 och vi kryssare har börjat snegla på våra listor som givetvis kommer att förändras.

Några arter som påverkar mig.

Sädgås av underarten Anser fabalis fabalis. Skogssädgås eller tajgasädgås eller vad den nu kommer att kallas.

Kråka – Nyligen splittades kråkorna till gråkråka och svartkråka men med den nya listan kommer dessa att lumpas igen vilket ger mig ett kryss mindre.

Sädgås – Vi har två underarter av sädgås regelbundet i Sverige. Dels skogssädgåsen som häckar i norra Sverige och tundrasädgås som häckar på den ryska tundran och rastar hos oss. Dessa kommer att splittas och ge mig ett kryss.

Amerikansk kricka – Lumpas med vår vanliga kricka och här blir jag av med ett kryss.

Vitgumpad buskskvätta – Vi splittade nyligen vitgumpad buskskvätta till Vitgumpad- och amurbuskskvätta. Den enda jag hade sett kunde tyvärr inte bestämmas till underart så trots att jag hade sett en blev jag av med krysset. Ett kryss jag nu får tillbaka eftersom dessa arter återigen lumpas och behandlas som underarter.

Totalt går jag alltså plus minus noll och mina 350 kryss kommer att fortsätta vara 350.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 110

Antal fältdagar: 27

Antal X: – 1 (Rödfalk)

Vstm X: – 1 (Nunnestenskvätta)

Antal årskryss: 5

Årskryss Vstm: 3

Minnesvärda observationer: 

  • Nunnestenskvätta i Västmanland
  • Rödfalk på Torhamns udde
  • Lappsparv över skolgården
  • Mindre hackspett ringmärkt på Hamre


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.