Nya regler i fotboll?

Fotbollen är konservativ när det gäller regler, och med tanke på att det spelas fotboll överallt i alla väder så är det inte så konstigt.
Småförändringar och tolkningsändringar av regler sker väl i princip hela tiden men större förändringar är inte vanliga. Sist var det väl när hemmåtpass till målvakten förbjöds.
olsson-rott_506337l
Nu finns det dock ett förslag på att införa korta utvisningar vilket jag är en smula positiv till. Jag tycker att det finns för många ovårdade spelare som tar ett gult på tok för lätt. Om det samtidigt innebar att man fick vara bänkad i 10 minuter så tror jag att flera spelare får tänka om, eller får svårare att ta en plats i startelvan.
Tydligen finns det två varianter av regel som diskuteras. Att gult kort samtidigt innebär 10 min utvisning, och ett brandgult kort som är ett mellanting mellan det gula och röda.
Jag är alltså en aning positiv till det förstnämnda, och ser inget behov av det brandgula förslaget.
Anledningen till att jag är lite försiktigt positivt inställd till det hela, är att det redan idag blir konsekvenser av ett gult kort, men i kortare turneringar och träningsmatcher kan man i princip strunta i dem.
Sen finns det nog en risk att domare blir fegare med att dela ut varningar om de får direkta konsekvenser. Vi ser redan idag att domare har svårare att blåsa frispark eller straff om en match står och väger i slutminutrarna.
Skulle det bli effekten så kommer de fördröjda effekterna (avstängningar) av ett gult kort att bli färre, samtidigt som spelare kan spela lite fulare än vad de gör idag utan att dra på sig mer än frisparkar.
Aftonbladet ville givetvis ha in spelares åsikter om det hela och frågade bland annat Erik Wahlstedt i Helsingborg, men han borde ha valt att inte kommentera det hela.

– Njae, jag förstår ju tanken, men jag tror inte att det skulle fungera. Får man sitta tio minuter i båset blir man ju kall och måste värma upp igen.

eh? och hur kommer det sig att det fungerar i Hockey, Handboll och Bandy? och hur noga brukar fotbollspelare värma upp efter halvtidsvilan på en kvart.
För övrigt hade jag varit helt emot detta förslag om Rubarth fortfarande hade spelat i AIK.


Kommentarer

3 svar till ”Nya regler i fotboll?”

 1. ”Sist var det väl när hemmåtpass till målvakten förbjöds.”
  Det är inte förbjudet!! Men målisen får inte ta den med händerna!! 🙂

 2. Profilbild för surre-suring
  surre-suring

  Det här är ju inte det största problemet inom fotboll. 10 minuters utvisning kan nog vara bra men det största problemet i mina ögon är alla filmningar. Någon snuddar en motspelare och han är helt plötsligt döende!? Där måste något göras. Om någon är så skadad som dom tycks vara enligt dom själva så ska dom vara tvungan att byta in en ny spelare ( öka antalet byten till tex 5) eller så måste dom vara av plan i 5 min för att ¨rehabiltera¨sig själva. Det skulle få bort en hel del av detta fjantiga betende. Har någon någonsin sett en handbolls- eller hockeyspelare ligga och oja sig på plan?

 3. @Bror
  I samma ögonblick som en målvakt tar emot en hemmåtpass så upphör han att vara målvakt, utan är då att betrakta som en utespelare 🙂
  I alla fall är hemmåtpassningar som Italienarna hade gjort till en konstform förbjudna, och det var det jag ville ha sagt.
  Vad tycker du om korta utvisningar vid varning?
  @surre-suring
  Jag sa adrig att det var något stort problem, men ovårdat spel kan leda till stora konsekvenser för den som drabbas. T ex Andreas Andersson som fick karriären förkortad av Håkan Mild.
  Det finns redan regler mot filmningar och spelare ska varnas för det. Vilket med nya reglen kommer att ge 10 min utvisning. Redan idag kan domaren beordra ut spelaren för omplåstring mm och då får man inte komma in förrän 4:e domaren godkänt det. Jag vet för övrigt inte vad det är för fotboll du ser mest, men jag ser mest Engelsk och Svensk fotboll och inte är filmningar något stort problem där.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.