Morkullesträck

Härom veckan var jag ute i skogen på en kvällspromenad och stötte då på morkullor som sträckte.
För er som inte vet vad Morkullesträck är, så flyger hanarna under kvällen varv efter varv samma väg för att imponera på honor.
morkulla
Fördelen med Morkullan är att om man hittar ett ställe den sträcker på, så kan man återvända dit och vara säker på att få se dem igen. Fram till 1999 fick man dessutom jaga dessa fåglar under sommaren, men nu är det kikare som gäller.
Då platsen ligger på behändigt promenad/cykel avstånd från vårt hem, tog jag idag med mig Flisan på en kvällstur. Efter 5 observationer fick myggorna oss att ge upp. av de 5 är jag tämligen säker på att det var minst 3 individer. Kul med en så utpräglad skogsfågel så nära inpå staden.

3 kommentarer

 1. Mamma

  Vad kul med kullorna, dem ska man se på Svinskogen.

 2. Gunilla

  Aha, det är bara hanarna som sträcker. Tack då har jag lärt mig något nytt!

  Jag tänkte låna din fina bild på morkulla till min blogg om jag får, men jag lämnar förstås info och länk om var den är hämtad så det blir rätt med rättigheterna. Hojta annars.
  Min blogg: amatorbiologen.se.
  Mvh Gunilla Åhman

  • gambleputti

   Det var ett tag sen jag skrev denna och jag är inte helt 100% på att det bara är hanar, men de är polygama och hanarna patrullerar sitt revir där det finns fler honor. Det kan ju vara så att honorna också är uppe och rör sig när hanen passerar. För det är ju ganska vanligt att man ser två morkullor tillsammans.

   Angående bilden så har jag inte fotat den, den var en free-to-use-bild, men var jag hittade den kommer jag inte ihåg.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑