Vargdebatt


vargar
Idag börjar vargjakten och precis som förra året går debatten het på nätet huruvida det är rätt eller fel.
Själv står jag på sidan som inte tycker att det är rätt att jaga varg (än). Jag anser att vi ska ha en livskraftig men begränsad vargstam i sverige och den vi har nu är kraftigt inavlad. Då är jakt fel ända att börja i.
Problemen är att vargstammen tillåtits växa utan några åtgärder för att öka den genetiska variationen och nu när vargpopulationen växt så mycket att den på vissa håll i landet skapar problem blir det givetvis svårt för ansvariga politiker att fatta kloka beslut och komma med vettiga åtgärder.
Jag tycker också att både Rovdjursföreningen och Jägareförbundet har vettiga och sakliga åsikter i frågan och de har nog inga större problem att kunna enas i en ganska snar framtid.
Hade nätdebatten stått mellan dessa parter med Miljöminister Carlgren som slagpåse så hade nog debatten varit ganska sansad, men nu står nätdebatten mellan folk som verkar sakna verklighetsförankring helt.
Problemet bland dessa debattörer är att de har svårt att skilja på människor och djur och moraliserar det hela.
Argument som att alla djur har rättigheter håller inte, eftersom med rättigheter följer skyldigheter och vi kan aldrig utkräva några skyldigheter från en varg och förhandla fram avtal om hur många älgar de får döda. Vi ska inte ha varg i alltför tätbebyggda områden och måste då reglera stammen genom jakt.
Att störa jakten tycker jag också är något bland det dummaste man kan göra. Visst är det fel att tillåta jakt redan, men det blir knappast bättre av att jag ger mig ut i skogen och stör jägarna, snarare skapar det motsättningar som gör att debatten blir än mer osaklig och snedvriden.
Från andra sidan så kommer argument om hur grym och ond vargen är när den dödar t ex älgar, eller att de dödar hundar helt urskiljningslös. Ja naturen är grym och kan man inte acceptera det tycker inte jag att man ska få inneha jaktlicens. Angående hundarna så förstår jag att det är riktigt tragiskt för den drabbade, men hund och varg är samma art och det är en fullt naturlig instinkt att döda inkräktare i reviret.
Sen finns det en del som ser det som ett problem att det blir färre älgar och rådjur för jägarna, men det ser jag inte som några argument i debatten utan mer som gnäll från okunniga.
Kort och gott är det på tok för många utan tillräckliga kunskaper i ämnet som i brist på fakta debatterar på moraliska och egoistiska grunder.
Ett bra och nyanserat inslag sändes igår på P1 du kan hitta det här och sen hoppas jag att vargdebatten kan föras mellan jakterna istället för att enbart föras hett och intensivt under själva jakten.
edit: Jan Guillou hade också ganska kloka åsikter tycker jag

Nedklottrat den

av

Kategori:


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg