Tillbaka från Skitviken

Flisan och NPG skulle iväg och träna på morgonen, så Lilleman och jag hade fria aktiviteter. Eftersom Kungsfiskaren siktats i Skitviken intill det gamla ångkraftverket här i Västerås så kändes det som en lämplig aktivitet för två krysshungrande fågelskådare. Lilleman har aldrig sett någon och jag vill gärna lägga till den på min svalanlista.
Skitviken
Jag ska väl villigt erkänna att jag inte har någon vidare koll på Kungsfiskare och om väderleksförhållandena var optimala med dimma som låg som ett lock över hela Västerås, men det var mysigt och stilla där nere vid viken som städats upp rejält sen jag var där sist. En cykelbana från Lillåudden går nu förbi den norra stranden som tidigare mest fungerade som skrotupplag.
Någon Kungsfiskare tror vi inte att vi såg. Lilleman såg en liten fågel flyga utefter vattenytan under en brygga och in bland pilarna som hänger ut över strandkanten. Själv skymtade jag bara till den i ögonvrån, men det kan mycket väl ha varit en Kungsfiskare.
Matsäcken bestående av äppelkaka och varm saft värmde när vi slog oss ned på en brygga och spejade, men närmare en den förbiskymtande lilla fågeln kom vi aldrig innan Lilleman blev för kall för att sitta kvar och speja.
Helt krysslösa blev vi dock inte. En Storskarv landade på vattnet framför oss och den saknades i Lillemans lista. För övrigt såg vi bara Gräsänder, Kråkor, en Skrattmås och en flock Sidensvansar så någon ornitologisk expedition som går till historien var det definitivt inte tal om.

4 kommentarer

 1. Jocke Karlsson

  Låter absolut som kungsfiskaren, den beter sig precis så där.

  • Johan Karlsson

   Det skadar inte med ett eller ett par extra besök i alla fall. Det har ju blivit riktigt mysigt där nere nu. Skitviken passar inte så bra som namn längre 🙂 Idag Kryssade lillparveln både Stjärtmes och Kungsfågel på Björnön så han har haft en strålande fågelhelg i alla fall. 

 2. Jocke Karlsson

  Stjärtmesar är ju så bedårande, testa att spela upp deras läte på mobilen när du ser dom. Kan nästan lova att de kommer fram så du nästan kan ta på dom.
  Har ni inte planer på Bruntrasten då? Du kommer inte se nåt så sällsynt de närmsta 10 åren. Inte 45 min från västerås allafall. Jag var där första dagen och kl 07 dag 2 och efter ett par timmar var det minst 400 personer där…MEGA….

  • Johan Karlsson

   Att jag missat den, det hade varit en fin söndagsutflykt. Har väl en lite möjlighet att få till det i morgon på eftermiddagen. Bara att hoppas att den är kvar till helgen så vet jag vad jag gör på Lördag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑