Domherre
Det första Lilleman sa i morse när han vaknade var -”Nu kan jag börja årskryssa” och sen satte han sig i fönstret och bevakade vårt fågelbord. Ganska snabbt hade han sina första årskryss. Pilfink, Talgoxe och Blåmes.
Med tanke på att jag fick en kikare av mor och far i födelsedagspresent och att Lilleman fått TVÅ kikare i julklapp så var det läge för en skogspromenad.
Eftersom bilen är trasig fick vår lilla Malmabergsskog bli målet för årets första exkursion och i samma stund som vi klev utanför dörren så började det snöa.
Det var ingen större fart på fåglarna i skogen, en och annan mes skymtade förbi, men inte alls samma aktivitet som igår. När vi nästan gått ett varv så hörde vi dock några knappt hörbara pip från en av tallarna och efter lite möda hittade vi 4 kungsfåglar.
Väl ute ur skogen hörde vi ett välkänt lockläte från träden på Lövstaplatsen. Där satt 8 domherrar varav 5 var hanar som lyste vackert rött i snöfallet.
Övriga fåglar vi hunnit med idag är Koltrast, Större Hackspett, Björktrast, Skata och så har jag sett två Ringduvor flyga förbi.
Utav de vanligaste fåglarna vi sett hemma saknas bara Kaja, Nötväcka, Grönfink och Gråsparv, men det är fortfarande ljust ett tag till så något årskryss till ska nog Lilleman kunna få innan dagen är slut.