Jag slutade skapligt tidigt idag och kände mig sugen på lite skådning under eftermiddagen/kvällen.

En silkeshäger och en citronärla vid Kvismaren hade väckt mitt intresse och skulle passa mig och Benjamin utmärkt. Jag saknade silkeshäger på min årslista och han saknade citronärla.

Sagt och gjort vid 14.30 stämplade jag ut från sommarfritids och hämtade upp Benjamin och sen fortsatte vi mot Örebro och Kvismaren. Båda fåglarna hade setts vid Hammarbron och när vi kom dit var två andra skådare på plats.

En ägretthäger kunde vi se direkt från bilen utan kikare, men silkeshägern som är lite mindre såg vi inte till. De andra skådarna hade dock full koll på den och väl uppe på bron gick den inte att missa bland korna.

Kashing ett kryss närmre Benjamin på årslistan för mig. Fast om vi hittade citronärlan skulle det jämna ut sig.

Plötsligt flyger ett stort gäng vadare upp över maden. Med välbekanta vita cigarrer över ryggarna gick det inte att ta fel på dem. Svartsnäppor. Ytterligare ett årskryss jag av någon anledning missat och nu var det plötsligt två upp för mig mot Benjamin.

Nu började jag spana över strandängen öster om bron och ganska snabbt råkade jag hitta citronärlan så det blev 2-1 till mig men han leder fortfarande totalen med 239 mot 231 så jag får en kämpig höst.

Vi jobbar ju lite med landskapskryss i år också så vi matade in alla arter vi såg och kunde räkna in 24 nya arter i Närke i år. Bland annat ägretthäger, svarttärna, röd glada, fiskgjuse, rördrom och gök.

En ganska effektiv timme där på bron.