Succé direkt för nya fågelmatningen

Profilbild för johankarlsson

Idag inledde jag officiellt årets vintermatning av fåglar hemma på tomten. Jag har visserligen sporadiskt matat mina vänner hela året med en talgboll då och då och lite påfyllning med frö i stugan mellan varven.
Vi tjuvstartade vintermatningen redan i torsdags med en splitter ny kokosnöt som vi köpte när vi var och handlade mat, men idag bar det av till Granngården, där vi köpte en fin fågelmatningsstation i smide.
Den blev lite väl hög när vi satte ihop alla delarna men det gick utmärkt att plocka bort en sektion utan att någon matstation behövde plockas bort. (smart och flexibel konstruktion).
Anledningen till att jag ville ha den lägre var för att den skulle komma i lagom höjd för busken som står mellan grannen och mig. Att erbjuda fåglar skydd av buskar är ett bra sätt att få många besökare.
En ny fröautomat, en hink med talgbollar och en säck solrosfrön blev det också, så nu bör vi klara oss till jul med lite tur.
Vintermatning 2012-13
Eftersom vi matat mer eller mindre hela året så hade vi redan ganska många fåglar vid vår gamla station men det var ändå med spänd förväntan vi väntade på hur den nya skulle tas emot av dem.
Den första timmen ignorerades den helt, och sedan gav vi oss iväg på kalas och var borta några timmar. När vi sedan kom hem så var det som syns på bilden ovan full fart på framförallt pilfinkarna. 12 st samtidigt som mest.
Nötväcka
Nötväckan som vi inte såg röken av under hela förra vintermatningen var också snabbt på plats…
Blåmes
…liksom blåmesarna, men…
Talgoxe
…talgoxen var lite mer avvaktande och höll sig mest på marken.
Utöver dessa som jag lyckades fånga på bild så hade vi även en skata på besök så årets vintermatning är nu uppe i 5 arter.
Pilfink, Nötväcka, Blåmes, Talgoxe och Skata

Liknande inlägg

Svar

 1. Profilbild för birdnam

  Det är en hare. Ingen mus.

  1. Profilbild för Gambleputti
   Gambleputti

   Vad menar du? Varken hare eller mus nämns i texten

 2. Profilbild för Camilla
  Camilla

  Hej! Mon son som är åtta år vill börja fågelskåda. Har du tips på någon bra fågelbok för nybörjare?

  1. Profilbild för Gambleputti
   Gambleputti

   Se fåglar av Ulf Nilsson är en pedagogiskt bra nybörjarbok för barn. Med enkla och tydliga illustrationer av Oskar Jonsson så hjälper den barnen att utforska de vanligaste fåglarna i närheten och i lättbesökta miljöer.
   //www.naturbokhandeln.se/sv/articles/2.116.2252/se-faglar-nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.