Det här med vinster i välfärden

I dagens DN finns en intressant debattartikel om det här med vinster i välfärden som bland annat tar upp och sätter siffror på en sak jag länge funderat på. Nämligen alla andra tjänster som skattefinansierad verksamhet köper av den privata sektorn.
Varför är det ingen som förfasas och stör sig på att byggföretag bygger vägar och hus åt offentlig sektor och plockar ut vinster på detta. Visst blir det rabalder då och då när företag skjortar upp naiva kommunala tjänstemän och politiker, men det är aldrig någon som blir arg över det faktum att t ex Skanska går i vinst när de bygger en ny bro för skattepengar eller när Bosses maskin AB tjänar pengar på att snöröja trottoarer som de sedan inte gör.
Inom grundskolan och förskolan där jag är verksam är det ett jävla liv om att man tjänar pengar på välfärden. Småpotatis i fråga. Skola och omsorg är c:a 10% av den totala summan som den offentliga sektorn köper av den privata.
Någonting säger mig att om man vill hitta fula fiskar som tjänar stora pengar på skattefinansierad verksamhet så bör man kanske leta i andra branscher också. Byggsektorn är ett hett tips.
Sen är jag tveksam till att det skulle vara konkurrensen som skapar bättre kvalité. Det är ett mantra som borgarna tjatat om sedan dackefejden utan att lyckas bevisa det. God kvalité skapas av bättre tillsyn och hårdare krav på verksamheten. Det kan vara så att konkurrens gjort att politiker känner sig manade till bättre kontroll och att det därför ställs högre krav och kontrolleras bättre nu, men det finns ingenting som säger att man inte kan ha samma kvalité även om skolan vore helstatlig.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.