Fågelåret 2012 – November

Hemma i Västmanland så börjar det verkligen kännas som vintersäsong fågelmässigt även om temperaturen fortfarande är mer höstlik hela månaden.
Partiella flyttfåglar börjar stryka omkring och dyka upp på svalan. En spännande art som det kommer rapporter om saknas för både mig och Lilleman och vi pluggar in lätet för att kunna snappa upp en eventuellt förbiflygande tallbit.
Nu hade vi sådan tur att det dök upp 4 st inte långt hemifrån så vi kunde enkelt kryssa den när vi var på väg hem från skolan en fredag eftermiddag. Lilleman som ville hem och äta mellanmål protesterade från början, men när det visade sig vara så lättkryssat så vände humöret ganska snabbt och vi fick några snygga bilder också.
tallbitEfter detta for jag och NPG till Trelleborg för att fira vänner som gift sig. Detta innebar givetvis ett besök på Falsterbonäset för min del. De största strecken hade förvisso redan dragit vidare men jämfört med gamla Västmanland var det full fart nere i Skåne. Röda glador i stora mängder och komplettering av den luckan på svalan för min del blev det. Ett kryss fick jag också i form av en tretåig mås längst ut på Nabben.
Sen blev det lite fotografering av fåglar som inte är lika lätta att hitta här hemma, som t ex denna Råka
råka2
 
Efter denna blixtvisit i Skåneland så handlade resten om november mest om förberedelser inför vintern, jag besökte vintermatningar för att se hur det stod till med dem. Utflykterna var koncentrerade till helger på grund av avsaknad av dagsljus under ledig tid i veckorna.
En annan fågel som i år verkar invadera södra delarna av landet är Hökugglan och rapporter om denna dyker upp lite här och var. I ett fall var jag också upptäckare av en vilket var extra roligt.
Jag, Lilleman och Gidde tog också en tur norr om Sala för att försöka hitta en slaguggla som det rapporterats om. Vi han knappt ur bilen innan vi upptäckte en, men tyvärr hann inte Lilleman se den och resten av turen blev relativt resultatlös. En hökuggla på samma hygge som slagugglan och några större korsnäbbar.
Vi har också tittat till Skitviken där smådoppingen brukar övervintra med kamera och lyckats fota både storkarv, smådopping och gärdsmyg. Kungsfiskaren som också brukar övervintra har jag lyckats se fly iväg, men Lilleman har än så länge i år inte sett den.

En sammanfattning i siffror

Antal inrapporterade arter

Jag: 40
Lilleman: 25

Antal X

Jag: 2 (tallbit, tretåig mås)
Lilleman: 1 (tallbit)

Antal årskryss

Jag: 5
Lilleman: 1

Minnesvärda observationer

  • Besöket på Falsterbonäset
  • Tallbit nästan hemma
  • Hökugglor

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.