Jag rivstartade maj med en lång uflykt med Jocke i skogarna mellan Skultuna och Ramnäs. Målet med den turen var järpe som vi inte lyckades hitta, men en herrans massa tjäder såg vi. På kvällen så fick jag dock som plåster på såren ett kryss i form av en ägretthäger i Asköviken. En riktig skitobs när jag springande mot tornet ser den flyga in över vassen på andra sidan och sedan försvinna för resten av kvällen.
Den nya kameran var med för det mesta, med blandat resultat. Det tog en stund att få kläm på alla funktioner, och det var inte bara en gång jag lyckades få fokus på något helt annat än fågeln jag försökte fota.

Med tiden började jag dock få kläm på kameran och bilderna blev bättre och bättre. Ibland så bra att man kände sig som en naturfotograf.

Maj är annars sommarfåglarnas ankomstmånad och det blev ett fasligt flängande för att hinna med att kryssa in alla arter som anlände i en allt stridare ström. I min obsbok finns det bara 4 dagar i hela maj som är blanka.
Själv ångade jag på mot min 200:e art, vilket jag hade som mål för året. (Måste lära mig att inte sätta för låga mål) Kandidaterna var många men det blev Smålom som jag åkte till Skinnskatteberg för att få se.
Vi fick också riktigt celebert besök i Asköviken i slutet av månaden, då en Bronsibis slog sig ned och rastade en dag. För min del var det ren tur att jag fick den. Jag satt på tåget till jobbet i Stockholm när jag upptäckte att jag glömt min telefon så jag fick vända direkt vid centralstationen. När jag kommer hem och hittar min telefon så möts jag av ett meddelande om Bronsibis i Asköviken, så jag beslutar mig för att skjuta en smula på min arbetstid den dagen och åker ut till Rudöklippan och får mig en fin uppvisning.
Många av mina turer var kvällsturer mellan Björnön och Hässlö där jag övade upp mina öron att identifiera fåglarna på sången. Rogivande och meditativ underhållning. Intressant att möta så många med hörlurar i öronen när naturen bjöd på så fin musik.
//youtu.be/EEAlWx9XGS8

En sammanfattning i siffror

Antal inrapporterade arter

Jag: 131
Lilleman: 89

Antal X

Jag: 20 (Ägretthäger, Grönsångare, Svart Rödstjärt, Mindre Korsnäbb, Svärta, Smålom, Gransångare, Fjällpipare, Vassångare, Dubbelbeckasin, Ortolansparv, Grå Flugsnappare, Jorduggla, Härmsångare, Flodsångare, Nattskärra, Kornknarr, Kärrsångare, Bronsibis, Trastsångare)
Lilleman: 37 (Svarttärna, Svartvit Flugsnappare, Grönsångare, Lövsångare, Mindre Korsnäbb, Pilgrimsfalk, Årta, Gök, Tornseglare, Dvärgmås, Svartsnäppa, Backsvala, Rödspov, Svärta, Lärkfalk, Buskskvätta, Storlom, Smålom, Sävsångare, Törnskata, Törnsångare, Svarthätta, Ärtsångare, Fjällpipare, Ortolansparv, Turkduva, Trädgårdsångare, Rörsångare, Vattenrall, Gräshoppsångare, Näktergal, Skogsduva, Jorduggla, Vassångare, Härmsångare, Trastsångare, Flodsångare)

Antal årskryss

Jag: 49
Lilleman: 44

Minnesvärda observationer

  • 3x Locustella inom en timme på Hässlö och Björnön. Gräshoppsångare, flodsångare och vassångare.
  • Bronsibis på Asköviken, min första riktigt tunga raritet.
  • Äntligen en Jorduggla 
  • Dubbelbeckasin vid Lövstapumpen
  • Ortolansparv
  • Fjällpipare
  • Smålom – Art nummer 200 för mig.