Fågelåret 2012 – Juni

Jag inser nu att jag måste snabba på lite om jag ska hinna sammanfatta hela fågelåret innan jul så jag fortsätter redan nu.
Juni månad startades för min del med minusgrader och snö i Grövelsjöfjällen. Jag och Lilleman hade följt med Farfar och en bekant som skulle upp och ordna lite inför ett scoutläger.
Första morgonen den 1/6 bjöd på flera minusgrader och jag vaknade före 5. Istället för att somna om klädde jag på mig och gav mig ut på en morgonpromenad. En märklig känsla att lyssna på lövsångare till ljudet av knastrande rimfrost där jag gick över myrar bland fjällbjörk.
Ripor som jag hoppats en smula på lös med sin frånvaro men en orrhöna lyckades jag stöta. Efter ett tag hörde jag också något intressant en bit bort på en myr och fick också bekanta mig närmare med Lavskrikor som var precis så där orädda som bara lavskrikor kan vara.
lavskrika
Vi återvände till Grövelsjön en månad senare, men det berättar jag om i nästa inlägg.
Hemma i Västerås fortsatte mina kvällspromenader vid Hässlö och så for jag omkring och lyssnade på nattfåglar. En Busksångare vid Ekeborg (i första 90-graderskurvan på tidövägen) drog till sig min och många andras uppmärksamhet och det blev några kvällar väntandes för att regnet skulle avta.
Jag gjorde också ett tappert försök att få höra en hornuggla genom att två nätter i rad stå vid en granplantering i hällande regn, men någon hornuggla fick jag inte lägga till på min lista.
Ett av det roligaste fågelminnen från Juni var när Lilleman kryssade kornknarr i samband med en av Felles fotbollsmatcher. Själv kryssade jag samma art i maj, men jag glömde nog att skriva om den turen i majinlägget. Kornknarr, kärrsångare och nattskära på samma nattliga utflykt. Snacka om att Maj var en händelserik månad när man missar en sådan kväll.
//youtu.be/yFoRwF-2id8
Det blev en hel del kvällsturer och vi hittade jordugglor lite här och var, och en kväll när jag var ute riktigt sent och for omkring på småvägar där jag först på egen hand hittar en flodsångare och en stund senare flyger en fågel upp framför bilen. Jag trodde först inte att det var sant. En järpe.
Så mycket mer hände väl inte i Juni. Lilleman kryssade Strandskata kring midsommar och vi besökte Norsa fågeltorn (plattform) för första gången.

En sammanfattning i siffror

Antal rapporterade arter

Jag: 75
Lilleman: 36

Antal X

Jag: 2 (Järpe och Busksångare)
Lilleman: 6 (Lavskrika, Kornknarr, Strandskata, Morkulla, Kärrsångare, Kärrsnäppa)

Antal årskryss

Jag: 8
Lilleman: 9
Minnesvärda observationer

  • Lavskrika på nära håll
  • Järpe
  • Lilleman kryssar konrknarr
  • Jordugglor överallt

Månadens dip

Kolymasnäppan som flög iväg när jag satt i bilen

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.