November blev ingen spektakulär fågelmånad. Det blev mest vardagsskådning på hemmaplan.
Under veckorna besökte jag min skogsmatning och helgerna alternerades mellan betongskådning och skogsskådning.
Betongskådningen i Västerås under vintern handlar mest om Skitviken som är den lilla viken bredvid gamla ångkraftverket. Där övervintrar kungsfiskare, häger, änder och vissa år även smådopping. För min del blev det vinterns första fynd av kungsfiskare där under november. Som vanligt lyckades jag inte fota den, men väl en övervintrande skrattmås.
skrattmås
Fram mot mitten av månaden fick jag ett nytt skolgårdskryss, då en turkduva plötsligt kom flygandes över skolgården. Just den tiden verkade det röra sig en hel del turkduvor i grannskapet. Om det var en av de som häckar på skallberget som var ute på äventyr, eller om den kom från Dingtuna där det också finns turkar får jag nog aldrig reda på. Men just de på Skallberget har vi ganska bra koll på tack vare en bekant som har dem på sin matning. I början av hösten var de tre, men ungfågeln blev senare tagen av sparvhöken. Så det blir till att producera fler ungar nästa sommar.
Den 21:a blev vi riktigt vintersugna och drog med VOF upp i gästrikeskogarna för att hälsa på lavskrikan. Vi var ett ganska stort gäng som åkte upp och fick som vanligt närkontakt med lavskrikorna. 4 st kom fram och tog för sig av vår korv.
Dagarna före lavskrikeexkursionen hade min mamma undrat på facebook om inte rödhaken borde ha flyttat för länge sedan. Detta krävde en nogrannare undersökning, så den 22:a bad jag henne att sätta på kaffe och förlade en liten visit hos henne.
rödhake_bergfink
Det visade sig att det inte bara var rödhake som besökte hennes matning. Där fanns både bo- och bergfink och en hel del mesar och trastar. Jag lyckades i alla fall få rödhaken och bergfinken på samma bild, men bofinken flög iväg innan jag fick dem på plåten.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 48
Benjamin: 32

Antal X

Jag: 0
Benjamin 0

Antal årskryss

Jag: 1
Benjamin: 2

Minnesvärda observationer

  • Rödhake hemma hos mamma
  • Turkduva på skolgården