Liten promenad i hagarna

Både ryggen och magen strular lite just nu så jag är inte på humör. Desto viktigare blir det att komma ut. Dels för att jag inte bara ska sitta och känna efter, men också för att det är bra för både ryggen och magen att röra på sig.

Att stå och hänga över en tubkikare är inte alltid det bästa, så en promenad av något slag kändes lämpligt. Jag och Benjamin funderade över vad vi saknar på våra årslistor. Göktyta saknades för Benjamin och ingen av oss hade törnskata. Så dessa arter fick bli målet idag.

Hässlö skulle kunna funka, men där var vi igår så det fick bli Asköviken där hagarna bakom Naturskolan brukar kunna ge båda dessa arter.

Vi parkerade vid stora parkeringen vid Askö gård och klev rakt ut i Lärkhagen där vi hade trädgårdssångare i första busken. Sen vidare över moränryggen som leder till hagen vid Naturskolan. Jag vet inte om den har något namn, men jag brukar kalla den Björkhagen eftersom det står en dunge med stora björkar mitt i hagen.

Där hade jag hört göktyta under fågelskådningens dag och förra året när jag jobbade vid Naturskolan hade jag ett törnskatepar där så nu borde vi lyckas med lite årskryss.

Mycket riktigt hittade vi ganska omgående en törnskatehona i slånbuskarna där också mängder av törnsångare sjöng tillsammans med några ärtsångare.

Längre ned mot Naturskolan stämde sedan en göktyta upp i sång och så var målarterna för dagen avklarade.

Nu fick resten av turen bli ren rekreation så vi gick över mot Frögärdet. En öppen yta i skogen med gamla fornåkrar från tidig medeltid. Inga nya arter där, men det är ett område av Asköviken jag trivs vid. Tyvärr hade vi inte med någon fika, för det är verkligen den perfekta fikaplatsen om man vill sitta och fika lite för sig själv.

Efter en kortare paus vid Aspudden gick vi tillbaka till parkeringen och drog oss upp mot Askö gård där vi tänkte jobba in den för Asköviken lite mer besvärliga arten tamduva.

Det gick vägen och samtidigt lyckades Benjamin hitta en gök som satte sig på en elledning.

Påfyllning på flera årslistor blev det.

Sverige 2022 – 204 arter (törnskata ny idag)
Västmanland 2022 – 180 arter (törnskata ny idag)
Askö 2022 – 132 arter (törnskata och tamduva nya idag)


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.