Idag har jag pulsat i snö

I morse vaknade vi kl fem av att Lilleman hade feber och ville kräkas. Han kräktes och somnade om på 5 minuter, men medelålders som jag är så kunde jag inte somna om. Lika bra att ge sig ut och kolla om det fanns några morgonpigga fåglar.
Bilen var otankad och ingen matsäck var fixad så jag blev tyvärr lite för sen ut för att hinna med nattens sista ugglor, men det är ändå en tjusning att vara där när naturen vaknar till liv.
Jag började min tur på ett ställe som jag inte är helt säker på om man får vara på så jag väljer att inte precisera lokalen. Några domherrar och en steglits fick min promenad att börja kännas en smula misslyckad, men på tillbakavägen blev jag belönad då jag hittade en flock vinterhämpling.
Vinterhämplingar
I rapporten till svalan angav jag antalet till c:a 30, men på bilden ovan ses 13 st så jag tror att min uppskattning av antalet var i underkant.
Nu var humöret uppe igen och eftersom klockan inte var mer än åtta drog jag vidare upp mot skogarna norr om Västerås för att testa lyckan på lite skogsfågel. Det gick sådär. Jag lockade lite på järpe och pulsade lite i snön. En större hackspett och ett mindre meståg med talltita och några tofsmesar var det enda jag hittade.
Nu var jag närmare Ramnäs än Västerås så det var lika bra att fortsätta mot Skinnskatteberg där man kan hitta de flesta hackspettsarter som finns i landet.
Den turen började lika dåligt som morgonens promenad, en längre promenad mestadels pulsande i snö och oroväckande tyst i skogen. En domherre flög förbi, men inga hackspettar. Nu valde jag att bara snabbt lyssna efter dem på det bästa stället för att sedan fortsätta på ett annat ställe och sist avsluta med en noggrannare genomsökning av det bästa stället igen.
När jag kom tillbaka till bilen smakade min matsäck riktigt bra och gav mig energin tillbaka för att fortsätta genomsökningen av skogen där jag tidigare sett tretåig hackspett och nu blev jag belönad.
tretåig hackspett
Fotot blev inte det bästa, men jag fångade den på bild i alla fall och han var inte ensam. Minst 4 tretåiga till och en större hackspett samt minst 2 mindre hackspettar. På håll lät deras hackande mer som en tjäders kluckande och alla var samlade i några få torra granar. En smått surrealistisk upplevelse.
Angående titeln på detta inlägg så fick jag en hel del motion idag också. Så mycket att till och med NPG fick något stolt i blicken när jag berättade att jag gått en mil varav hälften pulsades genom snö i skog och på oplogade vägar.
Vem vet, jag kanske får ta tillbaka mitt påstående om att man inte får träningsvärk av fågelskådning.
 
 


Kommentarer

Ett svar till ”Idag har jag pulsat i snö”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.