Idag tog jag sovmorgon och låg ensam kvar i sängen och funderade på om det kanske var dags att kliva upp och äta lite frukost när telefonen ringde. En mindre beckasinsnäppa hade hittats vid Lövsta-Pumpen ute vid Asköviken.
Det första som slog mig var att jag igår såg en vadare med vit cigarr på ryggen, något som unga svartsnäppor och mindre beckasinsnäppor har. Ung svartsnäppa var det inte och beckasinsnäppa kändes för osannolikt. Det hela gick snabbt och fågeln landade bland tuvorna. Oerfaren och feg som man är avfärdade jag den vilda tanken på beckasinsnäppa och antog att jag troligtvis sett fel. Den vita cigarren kunde helt klart ha varit en vanlig vit övergump som syns på t ex rödbenor.
Nu förbannar jag min feghet å det grövsta, men det löste sig fint för Nicklas Lignell hittade den idag på morgonen och jag och Lilleman drog på rotmos ut dit och ”hängde” in den.
tubskog på lövstaspången
 
Trängseln runt pumpen och spången ökade hela tiden och den lilla fågeln hade den goda smaken att visa sig på riktigt nära håll så många fotografer fick bilder på den och med största sannolikhet blev det en hel del bra bilder av dem.
Artbestämningen är i skrivande stund en smula osäker då mindre- och större beckasinsnäppa är väldigt lika varandra. Upptäckaren och en annan skådare artbestämde den på lätet, men under tiden jag var där så höll den tyst och födosökte hela tiden. När vi lämnade trängseln så lutade det åt större, men när jag tittat på de första bilderna som börjat dyka upp och jämfört med googlade bilder på de två arterna så lutar det nog åt mindre i alla fall.
Tur att det finns gott om kloka gubbar som kommer att lösa detta problem inom en ganska snar framtid.
bilar vid lövsta
 
När vi lämnade kändes det ganska skönt att vi hade bråttom ut, för nu var det inte alls lika lätt att hitta bra parkeringsplatser.
Om du hade tänkt att besöka Asköviken för en vanlig söndagsutflykt idag kan jag rekommendera tornsidan. På Lövstasidan är det knivigare att ta sig fram. Fast tycker du bara om att titta på folk och gärna av den lite konstigare sorten så finns det gott om tokiga fågelskådare på spången just nu och fler lär det bli.