Månadens fåglar – Mars 2014


Om våren tog en liten paus i slutet av februari så tog den ordentlig fart igen i mars. Fågelmässigt kan man dela in mars månad för mig i fyra delar.

  • De sista vinterfåglarna
  • Ugglor och ugglelyssning
  • Rariteter och kryss
  • Vårfåglar

Jag avslutade mina vintermatningar, både hemma och i skogen. Skogsmatningen fick en liten spurt på slutet med nya arter nästan varje besök. Bofink, domherre, grönsiska.
domherre
Ugglelyssningen gick nu in i en intensivare period och i mitten av månaden var det dags för vår årliga ugglelyssnarvecka här i Västmanland, då vi skådare går man ur huse för att hitta alla ropande ugglor vi bara kan hitta.
Premiärdagen på veckan hade vi ugglelyssnartur med Västmanlands ornitologiska förening, men även om vi var ett glatt gäng som hade trevligt tillsammans så vill vi nog glömma kvällen. En sparvuggla var det enda vi fick höra och så årskryssade jag morkulla.
Dagen efter uggleturen med VOF så åkte jag själv ut och nu fick jag uppleva en av de bästa ugglekvällar jag varit med om. Så snabbt kan det svänga i uggleskogen, bara vädret hjälper till. Slaguggla på tre lokaler lappuggla på två, kattuggla på nästan alla lokaler och pärluggla lika så. Dessutom hornuggla på en för mig ny lokal.
Jag gick med i Club300 nu och skaffade BirdAlarm, så att jag lättare kunde hänga med i svängarna när det dök upp rariteter och veckan efter uggleturen så hittade jag en fjällgås vid trådarängarna och blev av med larmoskulden. Samma morgon ädelkryssade (att själv upptäcka och artbestämma en fågel) jag också mindre sångsvan. En art jag nästan gett upp på min årslista.
Dagen efter hade vi hackspettstur med VOF och jag skulle äntligen kryssa vitryggig hackspett, vilket också gjordes. Av bara farten tog vi en rejäl omväg hem och åkte ut i norra Roslagen för att kryssa svartstrupig järnsparv som hittats där under veckan. Nu fick jag också chans att bli av med en skamart (arter som är ganska enkla, men som av någon anledning ändå inte kryssats) på min lista. Alfågel hittades rastande långt ut på havet.
kaspisk pipare
Som om det inte var nog med svartsrupig järnsparv så dök det några dagar senare upp en kaspisk pipare i Södermanland. Tyvärr kunde jag inte åka på den på en gång, så min förhoppning stod till att den skulle stanna till helgen vilket den gjorde. Så på lördag morgon var jag där och kryssade ett förstafynd för första gången. En riktig kronjuvel på min lista.
En väldigt raritetsspäckad vårmånad. Även om april normalt är en bättre månad för rariteter så skulle det bli svårt att slå mars i år. Eller?

Kortfakta Mars

Antal rapporterade arter

Jag: 82 (nytt rekord)
Benjamin: 41 (nytt rekord)

Antal årskryss

Jag: 27
Benjamin: 35

Antal X

Jag: 4
Benjamin: 1

Minnesvärda observationer

  • Tre kryss samma dag, vitryggig hackspett, Svartstrupig järnsparv och alfågel
  • Galen ugglekväll med slaguggla på 3 lokaler, lappuggla på 2 lokaler katt-, pärl- och hornugglor
  • Mysmorgon på Trådarängarna med mindre sångsvan och fjällgås. Blev av med larmoskulden
  • Kryssade kaspisk pipare. Mitt första förstafynd på krysslistan
  • Benjamin kryssade äntligen slaguggla

Nedklottrat den

av


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg