Månadens fåglar – Januari 2016

Januari 2016 var vädermässigt ganska märkligt. Det inledde med blidväder och min årskryssarrunda på nyårsdagen gick förhållandevis bra. Ganska gott om fågel och många skådare ute och rörde på sig. Med artrallyt i slutet av månaden i tankarna så såg det riktigt bra ut. Öppet vatten på stora delar av Västeråsfjärden höll sjöfåglarna kvar och stora ansamlingar av vitfågel kunde ses. Bland annat hade upp emot 100 skrattmåsar stannat. En art som normalt ses i några enstaka exemplar under vintern här.
En vecka senare kom så kylan som ändrade på allt. Mälaren frös till is och aktiviteten på fåglarna sjönk drastiskt. Inte bara de sjöfåglar som tog det säkra före det osäkra och lämnade oss. Kylan som blev riktigt bister gjorde att aktiviteten sjönk även vid min skogsmatning och hemma i trädgården.
När vi helgen före artrallyt skulle reka var det 25 minusgrader på morgonen och frågan var väl om man skulle höra eller se något över huvud taget. Men trots kylan så blir det ljusare och ljusare med en rasande takt i januari och ljuset får fart på fåglarna, så hackspettar och mesar och annat smått började leva om ganska bra i det bistra vädret. Men artfattigt var det i alla fall.
varfågel_skolgården
Fjällvråkar, ormvråkar och varfåglar som normalt är ganska lätta och i början av året kryllade det av dem och jag hade under jullovet en varfågel inne på skolgården vilket gladde mig. Men när kylan satte in drog många av dem vidare och nu var de riktigt svåra att hitta. Tornfalk som vi brukar ha några enstaka exemplar kvar varje vinter lyser med sin frånvaro totalt. Vi fick glädja oss åt en riktigt stationär hökuggla på gränsen till Sala kommun. (mest i Sala, men då och då är den inne i Västerås kommun)
Andra helgen i Januari åkte vi som vanligt till Råstasjön i Solna med VOF. En fin tradition vid en fin vinterlokal. I lugnt tempo besökte vi de gamla vanliga platserna och årskryssade för glatta livet. En rödhake hade fått vårkänslor och sjöng för oss i buskarna.
Nytt för i år var att vi avslutade vid 30-meterskärret bakom IKEA i Barkaby. Där har Järfälla kommun i samarbete med Järvafältets Ornitologiska Klubb skapat ett fält med vinterfrön vilket samlar stora flockar småfågel. Snösiska och vinterhämpling var det mest intressanta, men vi såg också varfågel och en räv.
Exkursionen avslutades sedan med ett besök vid den legendariska JOK-matningen där det 2009 sågs en gulbrynad sparv. Tyvärr var den inte kvar.
rödhake_råsta
Artrallyt som hölls den 23:e startade väldigt bra. Vi höll oss väldigt stationära de första timmarna och fick in det vi ville, men sen försvann allt flyt. Vi missade en sparvuggla, skäggmes och en gärdsmyg och efter det så tappade vi lite inspiration. Vi kom igång lite igen mitt på dagen, men det var för sent och när vi med på tok för lite tid kvar missade en given strömstare gick luften ur oss totalt. Det blir som vanligt att ta nya friska tag till nästa år.
En tur till Hjälstaviken med NPG har jag också hunnit med och den sista helgen har jag ägnat åt Vinterfåglar inpå knuten. Ett årligt arrangemang av SOF-Birdlife där allmänheten uppmanas att räkna fåglar vid sina fågelmatningar. Över 20 000 rapporter brukar komma in och vi i VOF hade i år en offentlig räkning vid Notuddsparken. Jag och Benjamin stod där i tre timmar tillsammans med 3 andra medlemmar och vi fick trots blåsigt gråväder besök av flera förbipasserande och journalister från både VLT och Västerås tidning kom förbi.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 66
Benjamin: 57
Antal X
Jag: 0
Benjamin 0

Antal årskryss

Jag: 66
Benjamin: 57

Minnesvärda observationer

  • Varfågel på skolgården
  • Trädkrypare vid Frövisjön
  • Sparvuggla på nära håll vid Skattgården
  • Sjungande rödhake vid Råstasjön

Månadens dip

  • Ingen strömstare på artrallyt

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.