Fåglar jag fotat – Gråsparv

Profilbild för johankarlsson

Nu har jag kommit till min för tillfället sista grå fågel. En fågel som man sällan ser när man är ute och fågelskådar. Men man ser den desto oftare när man fikar på olika sommarcaféer och hemma i trädgården vid matningen.
Många tror att gråsparven är en av de vanligaste fåglarna, men den minskar faktisk i Sverige. Som så många andra arter beror det på förändringar i jordbruket, men populationen är fortfarande upp emot en miljon individer och för kulturföljare (fåglar som lever i närheten av människan) så påverkar våra förändringar. Vissa gynnas andra missgynnas.
gråsparv
Gråsparven förväxlas och blandas ofta ihop med pilfinken som trots att den ena kallas fink och den andra sparv varken är en sparv eller fink. Utan de är sparvfinkar och de enda svenska arterna i denna underfamilj till vävarna.
Fågeln på bilden fotograferades på Hägnans friluftsmuseum i Gammelstad den 19/7 2012

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.