Jag hade tänkt skåda en hel del under mina lediga dagar på höstlovet, men vädret blev inte riktigt som jag tänkt. Igår körde vi en kombinerad fågelskådning-pokemon GO runda på Notudden i Västerås. Jag och Benjamin fyllde på matningen som finns där och fångade lite pokemons när vi ändå var i farten.
När vi nästan var hemma larmades en Svärta från Lillåudden men då ville inte Benjamin med, så jag släppte av honom och drog tillbaka och hängde in en ny art för Västmanland för året.
svarta
Idag var det sedan dags för lite ruderatskådning. Det vill säga skådning på udda lokaler med stark påverkan av mänsklig aktivitet. Det finns en hel del buskmarker och övergiven åkermark där kvardröjande fåglar kan hitta föda nu när kylan och vintern börjar göra sig påmind.
Några oväntade fynd gjorde vi inte, men en hel del trast hittade vi. Rödvingetrast, koltrast och björktrast. En del riktigt stora flockar att rota igenom.
ruderatskadning
Varhelst vi hittade en jordhög stannade vi och spanade, vi gick på gamla traktorvägar och sparkade i buskar. Vinterhämpling, gulsparv och ovan nämnda trastar var det enda vi hittade.
Efter en sväng i söder om Dingtuna med besök på stallbackar och diverse skrotupplag tog vi en tur in i Dingtuna och hittade en turkduva. Sen drog vi iväg mot Erikslund och en tur upp mot stenbrottet vid Lindsnäs där vi också passade på att fika vid en matning.
Talltita, entita, tofsmes, svartmes, blåmes, talgoxe, stenknäck, nötväcka och större hackspett hittade vi där.
Vi hann med en tur ut mot norra Tundbytorp och lite sparkande i buskar där också innan vi gav upp och åkte till Falkenbergska kvarnen för att hänga in säsongens första strömstare.
En inte alltför artrik, men ganska skön och frisk dag med trevligt sällskap.