Månadens fåglar – Augusti 2016

Fågelåret 2016 gick på sparlåga även i augusti.
Månaden började visserligen ganska lovande med två svartvingade vadarsvalor i Strömsholm den 2:a. Från början var de utlarmade som rödvingade, men med bra bilder och lite diskussion på nätet så blev de bestämda till svartvingade.
Lite spännande var det och det fanns teorier om att det rent av kunde röra sig om häckning eftersom det setts svartvingad vadarsvala vid Lisjö ängar under våren. Själv tror jag snarare att det rörde sig om en föraning om vad som skulle komma att ske denna höst. (mer om detta när jag skriver om oktober 2016)
Dagen därpå hade vi gemensam sträckskådning vid Kvicksundsbronmed Eskilstunaornitologerna.  En i stort medioker sträckkväll om det inte vore för den flock med strandskator som drog förbi. 44 st var den näst största flock som någonsin setts i Västmanland. Tidigare hade det setts en lika stor vid Kungsudden i Kungsör och en på 45 vid Rytterne.
Vi hade ytterligare en sträckskådarkväll vid bron den 10:e utan några större överraskningar. Skapligt bra siffror för fisktärna, men i övrigt ganska skralt med sträckande fågel.
oset2

Foto: Lennart Waara
Den 20:e drog vi sedan med VOF till Örebro och Oset. En trevlig lokal som jag gillar mer och mer. Vi letade vadare och njöt av det vackra vädret. 17 småsnäppor var nog den största ansamling av den arten jag sett.
Sommaren stretade mot ganska hårt denna höst vilket säkert påverkade vadarsäsongen negativt för oss skådare. Fåglarna hade perfekt sträckväder och valde nog att rasta kort och sen dra vidare.
Dagen efter tog jag en tur till Frövisjön och där hade jag 10 småsnäppor så något pekar på att de haft en bra häcksäsong någonstans. Eller så är också detta ett tecken på vad som komma skall senare denna höst.
När jag jämför mina anteckningar med mina inrapporterade observationer på artportalen så konstaterar jag att jag blivit lite slarvigare med att rapportera. På gott och ont. Att rapportera samma fåglar dag efter dag från samma lokal ger mer arbete för Rrk (regionala rapportkommiten). Men det ger samtidigt mig en sämre överblick över mitt skådande och jag missar säkert en och annan vanlig art i min statistik.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 62
Benjamin: 18

Antal X

Jag: 0
Benjamin 0

Antal årskryss

Jag: 0
Benjamin: 1

Minnesvärda observationer

Svartvingad vadarsvala vid Lagårdssjön
44 strandskator vid kvicksundsbron


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.