Benjamins kryss i år

Benjamin nådde ju 300 X under vår höstresa till Öland i oktober. Förra året när jag nådde 300 så skrev jag om vilka arter jag kryssat under året, så det är väl lika bra att jag skriver om de arter Benjamin kryssat i år.
15 arter är det han kryssat än så länge i år. Man vet aldrig vad som kan hända så därför är det bäst att skriva än så länge.

1.  Lunnefågel 1 mars

Lunnefågel
När sportlovet närmade sig så kom det gott om rapporter om lunnefågel runt Ramsvikslandet i Bohuslän. En lokal vi känner till rätt bra och jag och Benjamin bokade in en resa ner för att få en chans att se Lunnefågel. Jag hade sett en vid Grosshamn tidigare, men då var Benjamin en smula för kort för att se den och när jag lyfte upp honom till min tubkikare försvann den. En dipp jag haft dåligt samvete av sen dess. Därför var det lika roligt för oss båda när vi fick se denna lunnefågel födosöka på riktigt nära håll.

2. Svartvingad vadarsvala 12 maj

Hela mars och april gick utan några kryss men när vi höll på att packa för fullt för en Ölandsresa fick vi larm om svartvingad vadarsvala vid Lisjö Ängar i Surahammars kommun. Långa avstånd, men riktigt fina obsar genom tubkikarna fick vi.

3. Brednäbbas simsnäppa 13 maj

Helgen innan vår ölandsresa hade det varit riktigt gott om fågel på ön, men många av dem försvann. En brednäbbad simsnäppa i Västerstadsviken var dock samarbetsvillig och stannade kvar. Man fick jobba lite på den bland alla vadare i viken, men när den väl var hittad fick vi gott om tid att studera den länge och väl

4. Aftonfalk 13 maj

Första dagen på Öland bjöd inte bara på simsnäppa utan också aftonfalk. En fågel som satt på en telefonstolpe på ganska långt avstånd, men även skitobsar är kryss. Desto bättre att vi hittade en egen aftonfalk morgonen efter. Bara några meter från vägen i en buske.

5. Skärsnäppa 15 maj

Vårvistelsen på Öland avslutades med att Benjamin kryssade av en skamart. En art han missat två gånger tidigare på grund av att han tagit sovmorgon. Nu fick vi riktiga njutobsar av en ganska ovanlig men årlig art på Ölands södra udde.

6. Fjällripa 27 juni

nipfjället_fjällripa
När det blev sommarlov och semester var det dags att bege sig till fjällen och hitta den där fjällripan vi missade förra året. I år låg all fokus på den, och vi hade bestämt oss för att leta tills vi hittade en. Redan första förmiddagens kortare vandring runt Lillnipen på Nipfjället gav utdelning. Vi var oense om en fågel som sjöng och följde sången när jag plötsligt fick syn på en fjällripa som låg och tryckte. Ju närmre vi kom, desto mer tryckte den, så vi tror att den låg och ruvade. Vi valde därför att ta några snabba bilder och sedan vända.
 

Rödhuvad törnskata 2 juli

Nyss hemkomna från Idre så kom ett larm om en rödhuvad törnskata vid Fysingen i Sigtuna kommun. En lagom dagsutflykt tyckte Benjamin och jag. Jag hade arten sen tidigare från Hjälstaviken, men den här var en adult fågel, så den var mycket snyggare än den ungfågel jag sett. Lite besvärlig var den när den höll sig dold bland björkarna mest hela tiden, men när den väl kom fram så satt den likt törnskator öppet och visade upp sig bra.

Rödhuvad dykand 11 juli

En spontan resa till Linköping där en rödhuvad dykand setts. Den höll till vid Gärsdtadsverkens dammar. Alla dessa änder känns en smula ospontana då de oftast hålls i parkdammar, men just rödhuvad dykand kategoriseras som spontan av SOF-Birdlife och Club300 så vill man ha kryss är det bara att slå till. Men jag måste nog påpeka att småspoven på samma lokal var mer spännande.

Azurmes 15 oktober

Vilken överraskning med en azurmes på Öland. Årets art för både Benjamin och mig, och för många många fler fågelskådare. Vi hade ju planerat att åka dit helgen efter, men vågade inte chansa att vänta utan drog ner över en dag på lördagen vilket visade sig vara klokt då den försvann på eftermiddagen.

Sibirisk järnsparv 15 oktober

En art som bara setts ett fåtal gånger i Sverige före denna höst och då mest på ganska otillgängliga platser ute på öar. Men i år kan vi verkligen prata om invasion. över 60 olika individer har hittats och jag och Benjamin har sett 3 av dem på Öland. Den första såg vi den galna dagen då vi också kryssade azurmes.

Kungsfågelsångare 15 oktober

En årlig ”felflygare” som kom lite i skymundan under årets hysteriska höst. Vi hittade vår vid dåliga dungen efter att den larmats och lämnats av upptäckarna. Lite kul att få slita fram den själva. Själv fick jag en skitobs, men Benjamin som var på rätt sida av en taggtråd fick se den bra.

Brunsångare 15 oktober

Larmades som trolig videsångare vilket skapade ett rejält drag. Vi kom en smula sent till platsen och såg en stor grupp människor gå längs stranden efter en fågel som hoppade framför dem. Tack och lov insåg de till slut dumheten i att driva fågeln och stannade upp. Den var svår, där den mest gömde sig i buskar, men efter ett tag hade vi alla sett den väl.

Ökensångare 21 oktober

okensangare
Årets tredje Ölandsresa skedde tillsammans med en hel grupp från VOF. Vi började med en ökensångare som larmats flera dagar innan. Regn, blåst och kyla hindrade varken oss eller fågeln som vi kryssade där den satt och tryckte i en buske på en udde. Några dagar senare var den försvunnen. Tur att vi började med den.

Dvärgsparv 21 oktober

Fåglarna var verkligen inte slut på Öland. Vi fortsatte vårt kryssande samma dag som vi kom ner. Nu var det två dvärgsparvar som höll till på en udde vid Risinge hamn. Jag och Benjamin var snabbast ut av alla och fick riktigt snygga obsar dessutom.

Tajgablåstjärt 22 oktober

Nummer 300 blev en Tajgablåstjärt vid Kastlösa åkrar. Upptäckaren var inte kvar och han hade lämnat en ganska underlig beskrivning på var han sett den. Jag missade den, men Benjamin som var på rätt ställe när den återupptäcktes fick en snygg obs. Senare samma dag så fick vi se ytterligare en Tajgablåstjärt, så jag gick inte helt lottlös.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.