Äntligen lite vinter

Nytt år och äntligen lite vinter ute. Nyår för oss fågelskådare betyder också att vi får börja om med våra årslistor och som vanligt gjorde jag det som en första liten rekogniseringsrunda inför det kommande artrallyt här i Västmanland.
Förmiddagen åkte jag runt själv och på eftermiddagen följde Benjamin med och vi kombinerade fågelskådandet med lite Pokemon GO.
På nyårsafton hade en bild på en kaspisk trut fotad i Västerås under torsdagen lagts upp i en grupp på Facebook, så en hel del tid lades ner för att försöka hitta den bland alla trutar och måsar på Västeråsfjärden. Tyvärr är ju hela fjärden öpppen så de är utspridda på ett ganska stort område och flyger runt ganska mycket också. Att fågeln dessutom är väldigt lik våra inhemska gråtrutar gör ju inte saken lättare.
Trots att jag la en hel del tid på truten som jag inte hittade och  stannade upp och pratade med folk jag träffade mest hela tiden och dessutom åkte hem och käkade lunch och hämtade Benjamin så lyckades jag skrapa ihop 41 arter vilket är ett resultat jag kanske inte skulle vara nöjd med på ett artrally, men absolut inget jag skulle skämmas över.

Dag två på det nya året var det äntligen vinter med minusgrader och ett litet pudrat lager snö som lagt sig på marken.
Jag hade inte ställt någon väckarklocka och sov ut tills jag vaknade av mig själv och åt frukost i lugn och ro innan jag bestämde mig för vad jag skulle göra idag.
Solsken och blå himmel gjorde att valet föll på en av mina favoritlokaler i Västerås. Att promenera mellan Hässlö och Trådarängarna. En gång och cykelbana som går rakt igenom vassen i Hässlösundet. En biotop vi har ganska gott om men som av förklarliga skäl inte är så tillgänglig på de flesta platserna.
Jag började med att besöka matningen vid Hässlö gård och skrämde iväg 3 fasaner. Småfåglarna var inte lika lättskrämda och det var riktig bra fart vid matningen. Mest de vanliga mesarna, nötväcka och några Koltrastar, men också en gulsparv och en hel del domherrar som höll till i träden i närheten.
Under vasspromenaden som följde fick jag in några årskryss som förutom mitt eget välbefinnande och motionen var målet med promenaden.

  • skäggmes
  • fjällvråk
  • sparvhök
  • mindre hackspett
  • varfågel

Utöver dessa så hörde jag också gröngöling och gärdsmyg. När jag kom tillbaka till matningen så var det en mindre hackspett där och födosökte i ett av träden bredvid.
Förra året fick jag kämpa rätt länge med att få in mindre hackspett på min årslista, så det kändes ganska kul att jag redan lyckats med två observationer av den arten.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.