Fåglar jag fotat – Rörhöna

Min bloggserie om fåglar jag fotat kanske var spiken i kistan som fick mig att sluta blogga för två år sedan. Fast egentligen var den nog snarare ett symptom på att jag inte var inspirerad, så jag vågar mig på att fortsätta.
För har jag kommit ända till Rödvingetrast så kan jag inte bara sluta. Jag måste bara bli färdig.

Nästa fågel på tur i alfabetsordning blev rörhöna. En skulkig enstöring som man lättast hittar i små näringsrika dammar där man inte trodde att någon fågel kunde trivas.
Just den här rörhönan hittade jag i en avskild liten vik med stilla vatten av Svartån i Västerås, men man kan hitta dem i dagvattendammar i industriområden och små pölar mitt i rondeller.
Nyckelordet är att det ska vara igenväxta vatten. Där det finns gott om vass att gömma sig i. Ibland när man besöker en damm där det ska finnas rörhöna ser man inte ett liv. Men nästa gång simmar den helt ogenerat och öppet.
En hel del rörhönor övervintrar här i Mälardalen och då kan man se dem bland gräsänder. Gärna i kanten av en ankdamm, där kantvegetationen hänger ned så att de har någonstans att dra sig undan. Men precis som på sommaren går de ibland helt ogenerat mitt på gångbanor eller simmar öppet mitt bland änderna.
Under häckningstiden har de en bred repertoar av läten och hör man något konstigt i en våtmark om våren brukar det för det mesta visa sig vara en rörhöna.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.