Fågelåret 2019 går främst till historien som året då jag kämpade med att ligga + på krysslistan.
Ett i övrigt ganska trevligt fågelår med trevliga resor och fågeluppleveleser, men när det kommer till kryss så var det kämpigt värre.

Januari

Som vanligt handlade januari om att fylla på årslistorna. Eftersom jag fokuserade mest på hemmalistan i Västmanland så blev det mest skådning på hemmaplan. En rejäl heldagstur redan på nyårsdagen fyllde på det självklara och sen lite ströobsar från skolgården till nästa helg.
Med VOF åkte vi till Eskilstuna och Ekeby våtmark där vi hängde in ytterligare årskryss.
Artrallyt var en stor besvikelse. Det började bra, men kom av sig lite och sen lyckades vi aldrig kämpa ikapp.

Februari

Ganska glest med rapporter på artportalen från Februari, vilket gör att jag får lite svårt att ha koll på vad jag egentligen gjorde då.

den 23-25 åkte vi med VOF till Halland och Skåne och körde hårdskådning i tre dagar. Riktigt trevlig skådning och många roliga arter som vi saknar hemma vintertid.
Mer om denna resa kan man läsa här: https://vof.birdlife.se/resa-till-halland-och-skane/

Mars

Vårskådning är rolig skådning och efter vår hallandsresa var det dags att möta våren här hemma. Redan den 2 mars hade vi en exkursion med en studiecirkel jag var med och ledde. Då lokalkännedom också är en del av att bli fågelskådare så passade vi på att besöka fler fina fågellokaler tillsammans.
När vi stod vid Frövisjön larmades en svarthalsad trast i Katrineholms kommun. Jag och den andra cirkelledaren kom ganska snabbt överens om att efter exkursionen skulle vi åka dit.
Det var årets första kryss för mig. Ett kryss jag sedan fick plocka bort eftersom fågeln bedömdes vara en hybrid.
Uggleveckan vecka 12 med dubbla exkursioner och dubbla inventeringszoner gjorde att jag hade en del att göra den veckan. Dagtid började jag dessutom räkna sjungande fågel på jobbet, så nu började min fältdagbok på artportalen se ut som den ska göra.

April

En ganska hektisk fågelmånad. En heldagsexkursion till Hornborgasjön med VOF. Riksstämma med BirdLife Sverige i Umeå. Sen dyker det upp flyttfåglar på löpande band i april, så både på jobbet och på kvällarna och helgerna årskryssades det för glatta livet.
Hornborgaresan kan ni läsa om här. https://vof.birdlife.se/med-vof-till-hornborgasjon/
Västerbotten är ett landskap jag aldrig skådat i. Jag hade en jorduggla och en slaguggla rapporterad sen tidigare. Dessa hade jag sett från bilen på väg genom landskapet. Under helgen på Riksstämman så var jag därför noga med anteckningarna. Blå kärrhök ville jag absolut se eftersom det är landskapsfågeln, men det  lyckades jag inte med.
Något jag däremot lyckades med var att dippa på större turturduva för tredje och fjärde gången under året, men det skulle komma mer av den varan.

På väg hem från Umeå kom ett larm på wilsonbeckasin i norra Uppland. Tyvärr hade vi redan passerat. Men en sådan chans missar man inte så nästa dag stod jag och Benjamin tillsammans med hundratals andra skådare på ett hygge och väntade och väntade på att den skulle börja spela. En surrealistisk upplevelse när vi stod där och höll tyst tillsammans och det sus av lättnad när den väl satte igång och spela.

Maj

I maj är det full fart. Fågeltornskampen där vi kör i Asköviken. Jag och Benjamin har de senaste åren övernattat i tornet, men nu var det risk för minusgrader vilket gjorde att vi avstod. Skrattmåskolonin höll inte till nedanför tornet som den brukar så det gick faktiskt riktigt lätt att höra en hel del arter som vi annars brukar ha svårt för. Nytt rekord på 92 arter och en fjärde plats i Sverige.
Den 14 maj drog vi till Värmland och hängde in en gråhuvad vipa. En art som hör hemma långt bort i Asien. Andra fyndet i Europa om jag inte räknat fel.
Sista helgen i Maj var en Ölandsresa inplanerad, men före det han jag med ett kryss på silkeshäger utanför Linköping. Samma dag hängde Benjamin in ett kryss på praktejder. Det började kännas bra nu.
På Öland hade vi en jättetrevlig vistelse. Vi spenderade förvisso lite väl mycket tid vid en gödselstack i Hammarby där vi inte fick se en spetsstjärtad duva. Men när vi väl gett upp hoppet kunde vi njuta av både det ena och det andra. Inga riktigt tunga obsar, men sjungande sommargylling, fina smalnäbbade simsnäppor och en sydnäktergal blev det i alla fall.

Juni

De första dagarna i juni var vi faktiskt fortfarande kvar på Öland. Kristi Himmelsfärd var sent 2019.
Hemma fortsatte vi med våra onsdagsvandringar och jag hade en del inventeringar att fixa innan skolavslutningar tog vid.
Nu var det givetvis nattfåglar som stod högst i kurs för mig och när jag tittar i min fältdagbok så undrar jag om jag överhuvud taget sov något i juni?
En vassångare i Hällsjön var nog det roligaste fyndet jag gjorde även om det finns en hel del kul i fältdagboken.

Juli

Jag har 3 fältdagar i Artportalen i juli 2019. Tre onsdagar när jag sträckskådade vid Kvicksundsbron.

Augusti

Augusti är vadartider, men under 2019 blev det aldrig någon riktig fart på  vadarna. Ganska högt vatten på många ställen gjorde att bankarna som de normalt rastar på inte var tillgängliga. Vår vadarexkursion till Fysingen blev sådär och vi fortsatte till Hjälstaviken som var något bättre, men inte så bra som Hjälstaviken brukar vara.
I slutet av månaden ryckte jag och Benjamin in vid en ringmärkning och hjälpte till. Ganska glest med fågel, fast en blåhake hörde vi i alla fall, men vi fick tyvärr inte in den i näten.
Något annat som gjorde sensommaren spännande var ett rejält inflöde av unga aftonfalkar. Jag var ut till Hässlö och spanade sista dagen i Augusti, men kunde bara hitta lärkfalk.
Vid Asköviken hittades däremot en eller två tror jag, men av någon anledning åkte jag aldrig dit vilket är konstigt med tanke på att jag saknade aftonfalk på den lokalen. Det gör jag fortfarande.

September

Den första september var det proppen ur för aftonfalkarna. Jag gav mig ut mot trädor och andra lokaler som kunde erbjuda dem föda. Första lokalen hittade jag ingen på. Men vid Bocksjön fanns det tre stycken. Tyvärr var jag tvåa på bollen där, så jag åkte vidare och vid Kvarnbro hittade jag en själv.  Ett ädelkryss!
Den lokalen blev sedan den bästa lokalen för aftonfalk i kommunen. Totalt 5 aftonfalkar höll till där.
Jag försökte också hitta en vid Frövisjön, men lyckades inte.

Under söndagarna i september testade vi en ny programaktivitet med tättingpromenader på Hässlö och i Asköviken. Men det gick sådär. De flesta söndagarna blåste bort och blåste de inte bort så regnade de bort.
Men någon enstaka blåhake och gransångare tror jag att vi lyckades hitta.
Sista helgen hade vi däremot tur med vädret. Då spenderade vi en heldag på Ängsö med tättingar, sjöfågel och rovfågelsträck. Kul dag med trädlärkor som roligaste art. En knasigt sjungande gransångare hade vi också. Lät som en blandning mellan gransångare och lundsångare i sången. Men när vi hittade den så rådde det ingen tvekan. Det var en gransångare. Spännande ö som vi har för dålig koll på under höststräcket.

Oktober

Första helgen i oktober är det Euro Birdwatch Day. Då brukar jag stå i Askövikentornet och guida besökare och leta efter fågel. Vi hade en riktigt trevlig dag med gott om fågel. Bästa fyndet var en småskrake som var ny för mig i viken.
Veckan innan hade det kommit en uppmaning om att fler skulle ut och sträckskåda på bra utkiksplatser för att på sikt kunna ge oss en bild av sträcket genom svealand.
Givetvis ville jag vara med och bidra, så jag ställde mig på Vedbobacken. En del sträckande gäss, men det som var roligast var de rastande fåglarna jag hittade. En lappsparv och en hökuggla.
Ytterligare en spännande lokal som man bevakar lite för dåligt.
Vecka 41 åkte vi till Öland för en långhelg med hård skådning. https://vof.birdlife.se/hostresa-till-oland-2019/

November

Sämre skådarljus märks på att fältdagarna är förlagda till helgerna den här månaden.
Den 10:e åkte jag, Benjamin och ytterligare två skådare till Kristinehamn för att dippa på större turturduva. Min femte dipp på samma art under 2019. Att jag dessutom hade en dipp sen tidigare på den gjorde arten smått unik.
Västmanlands Ornitologiska Förening firade 50 år med en fest på Westerqvarn och dagen efter festen hade vi en exkursion för hemvändande skådare. Det var bara lokala skådare som anmälde sig, men vi hade en bra dag på Öjesjöbrännan och på vägen hem hittade vi en slaguggla.’

Slaguggla blev månadens art, för veckan efter hade vi exkursion till Kittan för lavskrikor och även då hittade vi en slaguggla på vägen hem.

December

Nu var det dags för adventskådning som vi i år hade i Arboga. Med det nystartade nätverket Unga Fågelskådare så drog vi upp för att leta övervintrare i Svartådalen.
Musikhjälpen i Västerås gjorde att jag fick anledning att hetsa mina skådarvänner extra mycket för Skådarhjälpens bössa, där man betalar minst en krona per art man ser under veckan. Nytt deltagarrekord i Västmanland och en snygg spurt under den avslutande helgen gav oss en hedrande femteplats i rallyt.