Fler årskryss idag

Den milda vintern gör lätt att man inte noterar att det faktiskt är vår nu. Vädret är ungefär det samma som det varit sen oktober.

Men ute i fågelmarkerna går det inte att missa att våren dundrar fram med en rasande fart.

Just nu är det en hel del gäss i rörelse och de rastar i relativt stora mängder runt om i Mälardalen på åkrar och ängar.

För den som vill bekanta sig med de gäss som årligen passerar oss på väg norrut är det en bra tid just nu. Grågäss och Kanadagäss är det vanligaste och sädgäss kommer också i ganska stora antal. På senare år har också bläsgässen blivit vanliga och med sina tigerrandiga bukar och vita bläsar så är det ganska enkla att hitta i de blandade flockarna. Spetsbergsgås är lite ovanligare, men då och då kan man hitta lite större flockar. Men just nu har jag bara hittat några enstaka som rastat med de andra gässen. 4 igår vid Asköviken och idag hittade jag en ensam vid Frövisjön.

En gås som är vanlig och rastar i tusentals vid Hjälstaviken är vitkindad gås. Men bara 4 mil till in från kusten så är den nästan en raritet. Här ser vi några enstaka exemplar då och då och skulle vi se en flock på över 10 så blir vi imponerade.

Det är inte bara gäss som sträcker förbi nu. Även råkor är det god tid att leta efter nu. De häckar mest söderut i Sverige, men också i Finland och runt Uppsala har vi också en liten population. Här häckar de dock inte, men nu i mars kan man leta efter dem i kråk och kajflockar som de ofta slår följe med.


Fotad vide ett tidigare tillfälle

Vi hittade inga råkor i går, men idag vid Frövisjön hade jag bättre tur. Jag höll på att räkna gäss och då hoppade det fram en råka. Det visade sig sen vara minst fem individer som skuttade runt bland kråkor och kajor.

Nästa helg är det dags för min första inventering i år, så då får vi se hur mycket jag hinner med att skåda, men jag brukar passa på att stanna till vid några fågelrika rastplatser på väg hem från inventeringen.

De två senaste vintrarna har vår första runda på Hälleskogen varit kalla och kanska tjärva. Ska bli intressant att se hur det är i år efter en ganska mild vinter.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.