Fler årskryss idag

Årskryss varje dag är ju ingen konstighet, såhär i början av året och med ett januarirally för Benjamin så får man passa på de dagar man har ledigt för att fylla listorna ordentligt.

Idag började vi i skogen uppe vid Fläckebo vid Daniels nötkråkematning. Vill man ha in nötkråka i januari i Västmanland är det dit man ska åka. Som bonus fick vi också nötskrika och de vanliga skogsmesarna, tofsmes, talltita och svartmes. En gröngöling ropade från skogen och kungsfåglar födosökte i en gran.

Vi gav matningen lite extra tid för att jag eventuellt skulle kunna få in spillkråka som Benjamin hörde under gårdagen men jag missade. Men kalla fötter gjorde att jag accepterade att ligga en art efter honom redan från start i år.

Nu drog vi vidare mot Öjesjön där det också finns en matning. Strålande väder med bra sikt gjorde dagen utmärkt för örnspaning men någon kungsörn lyckades vi inte hitta. Däremot lyckades vi hitta orrar. En art jag inte är direkt orolig över att få in på årslistan, men för Benjamins januarilista behövdes den.

Nu fortsatte vi runt en sväng på Öjesjöbrännan efter tjäder och kungsörn men det lyckades vi inte med. Däremot hittade vi en riktigt snygg duvhök som jagade och hade den goda smaken att slå sig ned i ett träd inte alls långt från bilen.

Vi fortsatte mot Ramnäs där vi har en bra lokal för strömstare och kunde hitta sex stycken. Sen fick vi meddelande hemifrån om att det fanns mat så vi styrde kosan hemåt.

En liten avstickare längs den gamla lillhäradvägen för chans på varfågel och fjällvråk gav inget av det vi hoppades på, men väl en fin sparvuggla som satt i en liten björk intill vägen.

10 nya arter på årslistan och i morgon ska jag jobba, så då får jag kämpa lite hårdare för att få in något nytt årskryss.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.